Не пропускайте късната емисия на Новините на NOVA с Надя Узунова всеки ден в 23.00 ч.

Като водещ на късните Новини на NOVA всяка делнична вечер Надежда Узунова ни представя последните новини от деня. От днес тя ще се появява в ефир половин час по-рано - – в 23.00 ч. Кое е най-голямото предизвикателство, когато трябва да обобщиш акцентите от деня и лесно ли се заспива след емисия, споделя Надежда Узунова в интервю с Венелина Стоянова за Vesti.bg

Надя, в колко започва работният ти ден?

Когато се занимаваш с журналистика и телевизия, реално нямаш работно време. Новините нямат 40-часова работна седмица и обедна почивка (усмихва се), те се случват денонощно. И добрият журналист не може да си позволи да не е информиран, дори когато е в отпуск. Част от съзнанието ти винаги е на работа, където и да си, каквото и да правиш.

Подсъзнателно претегляш новинарската стойност дори на най-прозаичните ситуации в ежедневието си. Мисля, че читателите ви ще ме разберат, защото благодарение на модерните технологии, много от тях също влизат в нашата роля - виждат събития, снимат и ни изпращат своите новини.

Късната емисия на Новините на NOVA с нов час на излъчване

Иначе, хората са свидетели предимно на лъскавата част от моята работа - това са 20-те минути ефир на късните новини на Нова - вече в 23:00 ч. Но журналистиката реално се случва преди "Това са късните новини. Аз съм Надежда Узунова. Здравейте!" и след "Спокойна нощ!".

А кога се прибираш вкъщи?

Сега, когато новините ще започват половин час по-рано, вече ще се прибирам днес (усмихва се)

Кое е най-трудното, когато трябва да обобщиш акцентите от деня?

Голямото предизвикателство, но и най-хубавото нещо е, че късните новини се гледат основно от активни, работещи хора. Това са онези зрители, чиято професионална и житейска динамика не позволява да седнат пред телевизора още в 7 вечерта. Но въпреки това те са информирани, научават за събитията в реално време от интернет, от социалните мрежи, от професионалния си кръг. На тях не можеш просто да им "съобщиш" новините, трябва да им дадеш добавена стойност.

Лично аз мисля, че модерният човек отдавна не си пуска телевизора, за да научи новините, той гледа емисията, за да види как журналистите от Нова ще разкажат за дадено събитие и какво повече са разбрали те за него. Това позволява на интелигентния зрител да си направи по-добра лична интерпретация, а той държи на това според мен.

Какви най-често са последните новини за деня?

Твърде често водещата новина е събитие, което се е случило между централната и късната емисия - т.е. нещо извънредно. А последната новина за деня се стараем да бъде за нещо вдъхновяващо, красиво или забавно.

Има ли емисия, след която трудно заспиваш?

Всяка емисия ти вдига адреналина - дори най-безпроблемната и "скучната" по новинарските стандарти. Ефирът те събужда независимо колко е късно и след това не можеш бързо да заспиш. Но има емисии, след които имам нужда да говоря, за да излея от себе си емоцията от определено събитие, за да не заспивам с нея. Досещате се, това са лошите новини - за смърт, за атентат, за катастрофа, за бедствие....

Замисляш ли се кой е пред телевизора, докато съобщаваш важните новини от деня?

Винаги мисля за човека пред телевизора, когато избирам как да съобщя една новина. Много е особена тази емоционална връзка водещ - зрител. Вярвам, че тя има основна роля за това как се оценява и осмисля всяко събитие от хората.

Не пропускайте късната емисия на Новините на NOVA с Надя Узунова всеки ден в 23.00 ч. 

Редактор: