Шоуто Hell's Kitchen навлиза в решаващ етап. Останаха 7-те финалисти, които облякоха черните престилки и вече не се състезават като отбори, а самостоятелно.

Шеф Ангелов, разкажете ни какво предстои да видим до края на предаването.

Да, шоуто навлиза наистина в своя решаващ етап – останаха финалистите, които ще се борят за голямата награда. Вече са най-добрите от добрите и ни предстои тепърва да видим доста оспорвани моменти. Няма да крия, че и аз ставам още по-взискателен към тях, защото само така мога наистина да ги провокирам да покажат най-доброто, на което са способни. Очаквам от тях да бъдат още по-отговорни, да проявяват много повече умения, хъс, увереност и да се превърнат в хладнокръвни професионалисти в моята кухня. Истината е обаче, че конкуренцията между тях е жестока и когато облекат черните куртки, те отново стават индивидуалисти, но едновременно с това трябва да носят отборния дух и да са „заедно като един“. Ще има изненади, специални поръчки и неочаквани обрати – както за участниците, така и за зрителите. А след три седмици ще знаем и кой ще е победителят на този сезон. Истината е, че всеки един от тези, които сега са с черните пагони, може да спечели 100-те хиляди лева и да стане част от моя екип. В шоуто вече няма място за посредствени готвачи. На този етап ще споделя само толкова, нека да оставим на зрителя възможността да има на какво да се изненадва.

В шоуто Ви виждаме много строг и взискателен. Такъв ли сте и в кухнята в реалния живот?

Взискателен съм, а дали съм строг трябва да отговорят хората около мен. В моите очи не съм достатъчно строг, като се има предвид, че понякога се случват пропуски и в трите ми кухни. За мен най-важно е постоянството. Затова и ежедневно се старая да бъда във всичките си ресторанти, така мога да констатирам слабостите и да мотивирам хората да стават още по-добри.

Може би авторитетът на Виктор Ангелов кара всички да се стараят максимално да покажат най-доброто от себе си?

Със сигурност е така. Наблюдавам го и когато правя интервюта, за да избирам нови попълнения за екипа си. Хората идват доста подготвени и притеснени, разбира се, защото очакват да ги посрещне телевизионният образ на Виктор Ангелов. Взискателността от екрана я има и в ежедневието ми, ако трябва да съм честен, но може би поднесена с малко повече търпение и толерантност.

Вече втора година сте главен готвач и решавате „съдбата“ на готвачите от „Кухнята на Ада“. Какви са положителните и негативните страни от работата в предаването?

Главен готвач съм от 20 години и само от две съм главен готвач на Hell's Kitchen. Не смятам, че аз решавам съдбите на участниците – те самите са отговорни за това, което искат да им се случи. Аз само ги напътствам и провокирам, за да покажат на какво са способни и да извадят най-доброто от себе си. Наблюдава се и една положителна тенденция. В хода на състезанието в Hell's Kitchen участниците започват да възприемат себе си по различен начин и самооценката им става напълно реалистична за много кратко време. Ако говорим в чисто професионален план, смятам, че хората, живеейки в зоната си на комфорт, често изпадат в самозаблуда за това какви са и какво умеят, и когато са подложени на изпитание като Hell's Kitchen разбират, че всъщност имат още много какво да учат. Така че, всъщност правят една крачка назад като започват отново да изграждат себе си като професионалисти, но по един нов, доста по-градивен начин. Негативното е, че това се случва за доста кратко време и се отразява на психиката, както на участника, така и на водещия. И ако се върна на въпроса дали „решавам съдби“ мога да отговоря, че именно краткото време, стресът, допълнителните изисквания, рязкото и понякога доста брутално излизане от зоната на комфорт са катализаторите, които променят човек до такава степен, че да покаже неподозирани за себе си качества и така да се окаже победител, т.е. да промени съдбата си.

Вече два месеца прекарахте с участниците в шоуто, какви са Ви впечатленията от кандидат-финалистите?

Това са най-ерудираните, психически устойчиви и умеещи, чисто кулинарно участници. Естествено, че са най-добрите, иначе нямаше да са финалисти в Hell's Kitchen. Най-интригуващото в шоуто е, че от самото начало и на мен не ми е ясно кой е най-добрият готвач, въпреки моята експертиза и дългогодишен опит. Има участници, които в началото смятам, че са с голям шанс да стигнат до финала, но в хода на състезанието се оказват психически слаби и не оцеляват. Има и такива, които ме изненадват докрай. Така че, това е със сигурност – победителят винаги е изненада.

Доколко е важно егото на шефа в кухнята, какво разказва шеф Ангелов за участието си в „Мастършеф“, остава ли му свободно време и как обича да го прекарва и мислел ли си е някога да смени професионалното поприще, може да прочетете в интервюто на Денис Медаров във вестник „Труд“.