Президентът на БФХГ разказа повече за подготовката и надеждите на момичетата и треньорите ни преди излизането на килима

Първото в историята на България Европейско първенство по художествена гимнастика ще се проведе във Варна от 9 до 13 юни. Събитието ще можете да проследите по NOVA SPORT. Какво е усещанеот златните ни момичета да се борят за медали на родна земя – говори Илиана Раева – президент на Българската федерация по художествена гимнастика.

„Да играеш пред родна публика е нож с две остриета – от една страна емоцията, вълнението и страстите са огромни, защото си пред своя публика, от друга страна – отговорността е огромна и това понякога може да ти изиграе лоша шега“, каза Раева.

Нешка Робева: Ансамбълът ще бъде медалист на европейското във Варна (ВИДЕО)

Златните ни момичета от сряда вече са в морската ни столица и се подготвят за първенството. „Мечтата ни е момичетата да се покажат по най-добрия начин. Имаме изключително сложни, интересни, компонентни съчетания. Много работихме и продължаваме. Момичетата се отнасят с изключителна отговорност, както и техните треньори. Те наистина са отдадени единствено на състезанието и на художествената гимнастика. Наистина ще се радвам, ако този невероятен труд бъде награден с много радост“, допълни тя.

Стоичков към златните момичета: Да покажем, че малка България е №1 (ВИДЕО)

Едно от нещата, на които залагат нашите състезателки при изграждането на композициите си, е трудността. „Последните години стана така, че призовите отбори – тези, които се борят за челните места, изключително много усложниха своите съчетания и става буквално едно надбягване с трудността в художествената гимнастика - с уредите и с тялото. Конкурентите се надиграват помежду си, следят се кой с каква трудност е на следващото състезание – излязахме малко от ритъма на красотата на художествената гимнастика за сметка на трудността. Но това от своя страна носи толкова трудни съчетания, че зрителите наистина спират дъха си, за да гледат съчетанията. Това е страшно силно емоционално за тях – сърцето ти спира на всяко изхвърляне, а те са едно след друго – това има и своя добър ефект. Сигурно ще прозвучи ужасно, но на мен това ми харесва – трудността е буквално нечовешка и е изключително предизвикателство“, каза още президентът на БФХГ.

Мария Петрова за предстоящото Европейското първенство по художествена гимнастика във Варна

В Европейското първенство във Варна ще се включат 300 гимнастички от 37 държави. „Художествената гимнастика направи изключителна еволюция в своето развитие. Откакто стана олимпийски спорт много държави инвестират в нея и съвсем естествено конкуренцията стана много по-голяма. В индивидуалните надпревари много силни са Русия, Беларус, Израел, Италия и нашите състезателки са сред много силните. При ансамблите Япония, България, Русия, Беларус, Китай, Узбекистан, отново Израел – в първата десятка във всеки един момент може да стане сериозно разместване“, категорична е Раева.

При оттеглянето на предхония отбор на България битуваше мнението, че ще е необходимо много време, за да други гимнастички достигнат техните успехи, но ситуацията се оказа друга. „При нас дойде един изключителен треньор в лицето на Весела Димитрова, с огромни възможности по отношение на творчество, планиране и тренировки. Тя направи прекрасна селекция и буквално влезе с взлом в художествената гимнастика. Също така аз поканих и Бранимира Маркова, която допринесе за изключителното развитие на индивидуалните състезателки. Последните години имахме три състезателки в осмицата, която не се е влучвало от миналия век. Всичко се дължи на треньорите и момичетата, които в един демократичен свят работят като спартанки“, допълни Раева.

Въпреки променливите настроения Илиана Раева вярва, че ще има Олимпиада и Япония ще направи всичко възможно това да се случи.

С какво послание се обърна към златните ни момичета легендата на футбола Христо Стоичков – гледайте във видеото от „Събуди се“.

NOVA е медиен партньор на Европейско първенство по художествена гимнастика и от 9 до 13 юни всички зритли ще могат да го проследят в ефира на NOVA SPORT.