Любимият на зрителите актьор разказва в студиото на „Събуди се“ за героите, които пресъздава на сцената и цената, която плаща влизайки в роля

Популярният актьор Деян Донков, който зрителите на NOVA могат да гледат във втория сезон на „Пътят на честта“, в студиото на „Събуди се“ разказа за моноспектакъла „Камбаната“, за персонажите, които е изиграл на сцена, за трудностите да влезе и излезе от роля, за цената, която плаща и за любовта на зрителите, на които би искал да благодари.

За моноспектакъла „Камбаната“

„Само заради свободата и любовта си струва тази агония животът“ са думи на героя на Деян Донков от спектакъла „Камбаната“, чиято премиера в София предстои на Студентския празник 8 декември. Актьорът, освен изпълнител, е и режисьор, и автор на драматургичния вариант на романа на Недялко Славов.

„Авторът на романа беше моят критерий и след като се запозна с драматизацията на текста на романа, нямаше много забележки. Каза ми, че съм го окастрил от всякакви лирични и поетични моменти, и се е превърнал като оголен нерв. Това е една много вълнуваща история и бих сравнил нейният герой с реален балкански супер герой, който познаваме от екрана. Аз се уча от героя си, както и от всеки следващ персонаж или герой, с който се сблъсквам лично. Колкото по-пълнокръвен е героят и талантливо написан, това го прави универсален и конвертируем между хората. Всеки би припознал някои неща, които носи в себе си, защото преди всичко е човек“, разкрива Деян.

Деян Донков - за контрола над себе си и над хората

За трудността да изиграеш моноспектакъл

„Много е трудно да си сам на сцената, но е тип корида, в която си сам със себе си.“

За предстоящата роля и цената, която плаща

„Не знам какво още не съм изиграл, но всичко си има цена. Понякога превъртам, но не в живота, а на сцената. В живота съм благодарен човек, но напоследък си мисля за травмите, защото в последните месеци ми се наложиха няколко операции. Също така благодаря на COVID, че ми даде възможност да си почина. Давам си сметка, че човек трябва по някакъв начин да балансира“, споделя актьорът, изиграл разтърсващите и обсебващи роли на бивш затворник, психично болен, Калигула и Дмитри Карамазов.

Какво се случва след представление?

„Мога да споделя какво се случва при мен когато зрителите си тръгнат от залата след представление и съм напълно честен. След „Калигула“ дълго време стоя сам със себе си, защото трябва да се балансирам емоционално. След „Полет над кукувиче гнездо“ си тръгвам като бит с тояги. Но винаги е много различно. Ако трябва да оценим психо-физически ролите, които изпълнявам, ролята на Калигула е тежка психически за изпълнение, докато други са по-тежки физически, но съм благодарен, че упражнявам тази професия и че мога да я споделям със зрителите, защото за мен това е преди всичко споделена любов. Аз се определям като проводник, който прави контакт с този, който е написал текста и зрителите. Още след спектакъл дърпам щалтера и още там психически се разделям с ролята, защото е безсмислено да се връщаш назад и да си казваш там можеше по-добре. Мисля, че трябва да си пълноценен в настоящия момент“, разкрива как излиза от роля и как се чувства като актьор.

Билет за Рая в „Пътят на честта“

За любовта на зрителите

„Липсват ми понякога тези герои, сега когато нямам възможност да ги играя. При мен това е екстремна професия и когато всичко се получи както трябва си казвам „благодаря“.

Ще продължат ли по стъпките на родителите си децата му?

„Синът ми Деян Донков иска да стане футболист, но в действителност той вече играе при мъжете в Левски Раковски. Обича да гледа театър, но на някои постановки не го допусках преди, защото беше още малък. С времето изгледа всичко и това му даде друг поглед върху мен. В момента с Радина репетираме в театър 199 пиесата „Нирвана“ и понеже съпругата  ми кърми най-малкия ни син, всеки ден идват заедно с момичето, което ги гледа и имат достъп до сцената. Средният ми син Христо, кръстен е на бащата на Радина, е много артистичен и като че ли е грабнал таланта от дядо си, който е художник и писател. Рисува много хубаво, притежава страст към изобразителното изкуство и сутрин става и започва да рисува, тъй като има нужда от това“, разказва за семейството си актьорът.

За кого бие Камбаната?

„Камбаната бие по вертикалата. Бие за тези, които могат да обърнат очи нагоре и да ни кажат „благодаря“, категоричен е Деян.

Актуална информация за "Пътят на честта" може да откриете във Facebook страницата и Instagram акаунта на сериала. Всички епизоди от поредицата могат да бъдат проследени в NOVA PLAY.

Последвайте NOVA във  Facebook и Instagram.