Водещите Павлета Рашкова, Мирослав Арабаджиев, Лилия Мустакова и Ясен Деянов споделят очакванията и прогнозите си за Световното първенството по футбол Катар 2022

Първото зимно Световно Първенство по футбол в Катар започва след по-малко от 2 седмици. Част от мачовете ще се излъчват и по NOVA телевизия. В студиото на „Събуди се“ гости са Павлета Рашкова, Мирослав Арабаджиев, Лилия Мустакова и Ясен Деянов, които са водещи на специалното студио „Като за световно“. Пред Анна-Мария Конова те разказват и коментират най-интересното, което предстои да видим на Мондиала, а също така дават своите прогнози и предпочитания за финалисти. 

„В процес сме на много интензивна работа. Ще вложим всичките си усилия, енергия и любов в създаването на тези студиа, в които ще разказваме всичко най-интересно около мачовете. Всички ние, както и феновете, гледаме на Световното като на един едномесечен футболен празник. Такъв, какъвто трябва да бъде и ще го допълним с интересни факти в нашите студиа“ споделя Павлета Рашкова.

„Като за световно“ - магията на футбола от 20 ноември в каналите на Нова Броудкастинг Груп

Какво отличава Световното първенство по футбол Катар 2022?

„Това Световно първенство ще е уникално, поради няколко причини. Това е първото зимно Световно първенство, а сме свикнали тези големи форуми да се провеждат през летните месеци. Това ще е последният Мондиал в този състав от 32 отбора. В следващото Световно първенство ще са 48. От гледна точка на финанси и парите, които са хвърлили организаторите, на този етап информацията е, че са похарчени около 200 милиарда, което е колосалната сума“, разяснява Мирослав Арабаджиев.

„Интересен факт е, че абсолютно всички съоръжения и стадиони са новоизградени. Скептиците се съмняваха, че е възможно Катар да приеме и организира форума на подобно място, както и да бъдат изградени стадиони при подобни условия. Там не само ще се играе, но и ще се наблюдава футбол. Зрителите по трибуните също ще се чувстват комфортно. За едно от съоръженията е изграден изцяло нов град, който след Мондиала, през годините след това, се очаква да заживеят около 500 хиляди жители. От тази гледна точка, от страна на съоръженията, ще имаме един различен Мондиал. Знаем какви са температурите през лятото на тези места и именно това беше и причината да се измести токова късно през годината. Въпреки това всеки един стадион ще бъде оборудван със специални климатици, които да понижават температурата, за да бъдат поносими и за футболисти и за зрители, които да се чувстват комфортно“, допълва Ясен Деянов.

Ясно е разпределението на телевизионното излъчване на мачовете от Световното по футбол

„Световното е новина. Няма как новините да минат без Световното по футбол. То се гледа от изключително много хора по цял свят, дори и такива, които не са футболни фенове. Ще видим нещо наистина интересно, тъй като самата култура в Катар е доста по-различна. Билетите са разпродадени, хотелите са запълнени и дори има недостиг на леглова база“, разкрива впечатленията си Лилия Мустакова, която зрителите на NOVA са свикнали да гледат като водещ на „Новини“.

Около 3 милиона се очакват да бъдат посетителите в Катар в рамките на месеца, в който ще се проведе първенството. Пуснати са стотици допълнителни полети до Дубай и Абу Даби, за да могат хората да се придвижват и да ги използват подобно на такси. Има фенове, които ще организират къмпинг в пустинята, за да бъдат близо до Катар. В рамките на няколко дни те ще имат възможността да наблюдават част от срещите.

„Революционно е решението да се допуснат жени-рефери. Ако някой беше казала подобно нещо преди десетина години, нямаше да звучи реалистично. Но наблюдаваме как се развива съдийството и в клубните турнири, и в световен мащаб, и колко много се залага на жените-съдии. Общо ще има 129 съдии, които ще обслужат Световното първенство и 6 от тях са жени. Може да изглежда малка бройката на фона на 129, но е революционна за футбола. От тях 3 са ръководещи и 3 асистент съдии, като тенденцията е това да се превърне в нещо обичайно, а не феномен, какъвто звучи сега. Това е огромна възможност за жените да се потопят на най-високото ниво на Световния футбол“, разкрива Павлета Рашкова.

За изненадите сред отборите

„Трудно е да определим един конкретен отбор, който да посочим за фаворит. Обединили сме се около позицията, че генерално южно американските отбори няма как да ги изключим, като визирам Аржентина и Бразилия. Те ще влязат в добра форма, базирайки се на последните резултати. Също така и европейските отбори, като например Франция, която ще влезе на Световното като настоящ носител на трофея. Също така и Германия, но няма как да изключим и англичаните, които на подобни форуми идват с голямата кошница. Очаква ни едно интересно Световно първенство и на този етап е трудно да определим един основен фаворит“, коментира Мирослав Арабаджиев.

Какви са прогнозите им за финалисти?

„Аз винаги залагам на един отбор когато става дума за Световно първенство и това е Англия, тъй като това е отборът, на който симпатизирам“, разкрива предпочитанията си Лилия Мустакова.

„В работата си в ефир не споделяме предпочитанията и пристрастията си, тъй като в повечето случаи оставаме и ние самите разочаровани. Същото важи и за прогнозите. Затова ще бъда фен на изненадите“, споделя Ясен Деянов.

„Аз винаги симпатизирам на Испания. Подкрепям и южноамериканските отбори, но си мисля, че и Франция, колкото и да е трудно, има потенциал и силите да защити трофея си. Генерално на 19 декември, денят след финала, Световната купа ще отпътува към Европа“, дава прогнозите си Павлета Рашкова.

„От доста години стискам палци на Португалия. Осъзнавам, че трудно ще спечелят и Световното първенство, след като през 2016 г. стигнаха до Европейската титла“, е мнението на Мирослав Арабаджиев.

Не пропускайте да проследите най-важното от ФИФА Световно първенство по футбол Катар 2022 от 20 ноември в каналите на Нова Броудкастинг Груп и Българската национална телевизия.

Информация за Нова Броудкастинг Груп

Нова Броудкастинг Груп e една от най-големите мултиплатформени медийни и технологични компании в България, част от United Media, член на водещия телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа United Group.Развива се изключително динамично и предлага на клиентите и партньорите си голямо разнообразие от телевизионни канали, радио станции, уебсайтове, дигитални платформи и печатни медии. Следвайки най-високите стандарти, спортните канали и платформи на Нова Броудкастинг Груп предлагат достъп на зрителите и онлайн потребителите до едни от най-атрактивните първенства в света.