Импровизираното детско първенство е с организатори БФС, Столична Община и УНИЦЕФ

Еуфорията от Мондиала стигна и до най-малките, и в София се проведе мини световно първенство по футбол, в което тридесет и два ученически отбора се преобразиха в любимите си тиймове от надпреварата в Катар.

В надпреварата взеха участие деца от втори до четвърти клас. Идеята е отбори от софийските училища да влязат в обувките на отборите, които са на Световното първенство и да се преборят за титлата. Деца бежанци от Украйна също се присъединиха към инициативата. Искаме да изпратим посланието, че всички сме един отбор – „Отбора на бъдещето: Децата на България“, това е посланието на УНИЦЕФ и Детския Мондиал. Независимо от къде идват те, какъв е техният статут или каква е тяхната религия, всички сме един отбор. Украинските деца споделиха, че този турнир е помогнал те да изразят емоциите си, да намерят приятелства и по някакъв начин да се социализират. Това помага на психичното им здраве и също така да развият някакви умения и да покажат себе си.

Шампион в импровизираното първенство стана тиймът на САЩ, който на финала надделя с 2:0 над Испания. Децата бяха наградени от представители на медиите, които излъчват Мондиала в Катар – Нова Броудкастинг груп и Българската Национална телевизия.