Кампанията е насочена срещу детската омраза в училищата

Всеки трети ученик у нас е бил обект на тормоз, а всеки пети е бил удрян от други съученици поне по няколко пъти в месеца. Всеки ден в българските училища се регистрират по 30 сигнала за физическа или вербална агресия. Това е малка част от статистиката, която UNICEF се опитва да преобърне с кампанията си „Стъпки заедно към училище без насилие“. Гости в студиото на „Събуди се“ са Мария Янкова, Директор на Програма „Образование“ към UNICEF България и актьорът Алек Алексиев, който подкрепя кампанията.

Кога средата в училище се превръща в опасна?

„Училището е просто място, където агресивното поведение намира своето проявление. Но също така и мястото, където това може да бъде преобърнато като тенденция. Важното е, училището да започне да изпълнява своята роля и да предотвратява подобни случаи, като изгражда у децата умения, свързани с това те да разпознават агресията. Важно е децата да започнат да разпознават своите емоции и тези на останалите. Фокусът на програмата „Стъпки заедно към училище без насилие“ е създаването на социално-емоционални умения сред децата. Също така определени групи деца се обучават да бъдат добротворци и миротворци. Те ще имат механизми и стратегии да потушават конфликти, да бъдат медиатори, като насочват към подкрепа“, разказва Мария Янкова.

„Живеем в среда, в която доста деца са жертви на насилие. През последните години работя заедно с UNICEF България, като целта е превенция. Вярвам, че един от методите е изкуството. Вярвам, че то може да спасява човешки животи и да ги провокира да правят промени в живота. Трябва да стават по-смели и да споделят определени проблеми. Създадохме един късометражен филм с режисьора Венцислав Съриев, с подкрепата на UNICEF България, който говори за насилието в училищната среда. Искаме да показваме този филм и с подкрепата на психолози да организираме отворени дискусии с децата, преподавателите и социалните работници. Искаме да сме превенция на това, което се случва и всички да осъзнаем, че нещата са притеснителни в училище. Ролята на родителя е важна и трябва да има комуникация с децата. Не трябва да ги третираме като бебета и да крием от тях, а напротив трябва да говорим смело“, е мнението на актьора Алек Алексиев.

„Последните данни на UNICEF България показват, че всеки втори ученик в България е бил обект на някаква форма на насилие – психологическо, тормоз, обиди, но също така и физическо насилие. Стряскаща статистика, с която не можем да се преборим. Необходими са дългосрочни политики. Програмата се тества в 5 училища и тече външна оценка, за да видим какъв е ефекта и как програмата работи. В едно малко селско училище, но също така и в огромно софийско училище с над 1300 ученика. Подходът е различен и затова UNICEF България, заедно с партньори, стартирахме национална кампания „Подкрепи отбора на бъдещето – децата на България“. Набираме средства, за да разраснем не само тази, но и други програми", споделя в студиото Янкова. 

„Всяко дете има право на закрила! Подкрепи UNICEF, за да могат децата в България да бъдат защитени от насилието. Бъди благодетел с редовни дарения от 5 лв., като изпратиш SMS 5 на 1021 или помогни на dari.unicef.bg“, е призивът на Мария Янкова и Алек Алексиев.