Бояна Коцева, Елена Бачева и Иван Димов за участието им в конкурса и техните каузи

В студиото на „Събуди се“ са втората част от финалистите, които са избрани сред многото желаещи, за да се включат в десетото юбилейно издание на ПРОМЯНАТА - най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп в партньорство с фондация Reach for Change България. През следващата седмица зрителите ще могат да се запознаят с дейността и ефекта на всеки един от финалистите, както и плановете им за бъдещи активности. Всичките 6 избрани финалисти ще се борят за голямата награда от 50 000 лв., която ще бъде определена от детско и от възрастно жури на 1 декември 2023 г.

„ПараКидс" има за цел да направят спорта достъпен за децата с физически, сензорни и интелектуални затруднения. Тук се включват също така и деца с гръбначни изкривявания, и наднормено тегло. Мисията ни е достъп до разнообразни спортове“, обобщава Бояна Коцева.

Те правят света по-добро място: Финалистите на ПРОМЯНАТА и техните каузи

„Дневникът на мама и татко“ е помощник за начинаещи родители. Книжка, сайт и най-новото – кулминацията на нашето развитие е уеб приложението електронен дневник за родители на български език. Целта ни е да улесняваме грижите за здравето и развитието на децата в през първата година“, разказва Елена Бачева.

„Фондация „Сингъл степ“ подпомага младежи с различна сексуална ориентация и полова идентичност да развиват потенциала си и да водят пълноценен и достоен живот. От няколко години съществува и нашето социално предприятие, което е мултифункционално общностно пространство. То е най-голямото в Европа“, споделя в студиото Иван Димов.

„ПРОМЯНАТА за нас беше катализатор за сбъдване на мечтите. Мечтата ни на нас от „ПараКидс“ беше да е шарено. Адаптираните спортове в България ги има от доста време, но искахме разнообразие. Успяхме да постигнем достъпност на открито, сред природата, чрез специализирана екипировка, която да дава равни възможности за деца с двигателни затруднения. Имахме големи мечти, но трудно успявахме да ги популяризираме и да запалим хората да бъдат активни. Успяхме чрез ПРОМЯНАТА“, разказва създателката на „ПараКидс“. „ПРОМЯНАТА ни даде структура. Социалните предприемачи горят в желанието си да подобряват света. Имат мечта, но енергията трябва да се канализира, за да има успешни резултати. Вече 7 години постигаме първоначалните ни мечти, но при следващото стъпало виждаш, че има и надграждане, за подобряване на средата. Една постигната мечта води до следващата. За момента работим с деца от София, но желанието ни е да достигнем до всяко дете в България."

Запознайте се с финалистите в юбилейното издание на ПРОМЯНАТА

„При нас започна през личен опит. Когато станах майка до мен достигаше противоречива информация, която ме объркваше. Изпитах социален майчински инстинкт да помогна и на другите. Успях да структурирам и да събера не само информацията, но и водещите български специалисти. Създадохме книжката, която до момента е раздадена на над 400 000 родители, които отглеждат децата си по „Дневника на мама и татко“. Искахме да помогне на родителите улеснено да гледат децата си“, разказва повече за първите си стъпки Елена Бачева. „Бъдещето е дигиталното родителство. Това е вид нова парадигма, върху която стъпихме – първото българско уеб приложение, което освен теория ще предлага и практика.“

„Причината да съществува фондацията е един младеж, който беше направил опит за самоубийство преди доста години. Създадох фондацията, който предлага конкретни ресурси за подкрепа. Участвахме в ПРОМЯНАТА през 2017 г. и тя ни даде освен видимост - структура и дисциплина. Помогна ни да следим ефекта. Целта ни бе да предлагаме конкретни ресурси за подкрепа на младежите и на техните родители. В момента имаме онлайн чат, групи за взаимопомощ, мрежа от психолози в България, програма за правна, здравна и психологическа подкрепа. В началото на бялата дъска бяхме написали какво искаме да направим, а сега съм горд, че с екипа постигнахме всичко от написаното. Едно от най-трудните неща в едно общество е да се промени общественото мнение. Искаме да помогнем на млади хора в България да изпълнят мечтите си“, дава повече детайли за старта на дейността си Иван Димов.

Целия разговор гледайте във видеото.

За ПРОМЯНАТА

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-добро и сигурно бъдеще. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА е подкрепила 134 социални предприемачи и е помогна на повече 360 000 деца и младежи. За приноса си в развитието на благотворителността и иновативния си подход, ПРОМЯНАТА е отличена с над 16 престижни награди.