Искра Джанабетска, Красимира Хаджииванова и Веселина Фелдман за призванието да помагаш

Те правят света едно по-добро място. Сред много желаещи те бяха избрани да участват в десетото юбилейно издание на ПРОМЯНАТА - най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп в партньорство с фондация Reach for Change.

Инициативата е помогнала на над 360 000 деца и младежи и достигнала до над 250 населени места в България

В тазгодишното издание се включват шест социални предприятия, които бяха избрани след предизвикателен процес на селекция сред проекти, които вече са участвали в конкурса от създаването му през 2014 г. досега.

Запознайте се с финалистите в юбилейното издание на ПРОМЯНАТА

С каузите си Искра Джанабетска, Красимира Хаджииванова и Веселина Фелдман помагат на хиляди.

„Оле Мале” е социално предприятие, което дава възможност на родители и деца с увреждания, и хора от уязвими групи, да работят и да се издържат. Предоставяме платформа за продажба на артикули, които те изработват ръчно”, разказа Красимира Хаджииванова.

Тя добави, че каузата е на седем години и е последвала създаването на родителска медия.  „Медията ни е насочена към женската общност и съвсем естествено избрахме да подкрепим майките на децата с увреждания. Винаги има хора, които ще запалят огъня на нова идея, която ще доведе промяна в обществото”, добави Хаджииванова.

"Сдружение „Конна терапия” е терапия с помощта на коне за деца с най-различни дефицити в развитието. Ние сме специалисти, които с помощта на нашите партньори – коне, се опитваме да подкрепяме развитието на децата”, представи каузата си Веселина Фелдман.

„Следвах себе си в това начинание. Смятам, че доброто е заразно”, добави Фелдман.

"Книговище" е онлайн платформа, която стимулира детското четене. В нея има хиляди куизове, които насърават критичното мислене и осмислянето на текста. Чрез игра, децата се насърчават да четат повече”, уточни Искра Джанабетска. Тя добави, че част от платформата е първата българска детска онлайн медия „Вижте”, която превежда новините на детски език, така че децата да растат като информирани граждани.

Каква е причината и мотивацията им да стартират със социалните проекти?

„Каузата ни е вече на 7 години и последва създаването на родителската медия. По естествен път стигнахме до идеята, че искаме да подкрепим основно майките на деца с увреждания. Винаги има хора, които ще запалят огъня на нова идея, която ще доведе до промяна в обществото“, коментира Хаджииванова.

„Турбулентните времена най-добре отглеждат добрите проекти и са тези, които водят до промяна“, добавя Искра Джанабетска. „Започнахме преди 5 години след едни плачевни резултати. Казахме си, че не можем да оставим нещата така. Първият път когато участвахме в ПРОМЯНАТА започнахме по един работещ пример от Австрия и Германия. Кампанията ни помогна да се засилим и благодарение на нея стартирахме „Книговище“ и прераснахме във „Вижте“. Имаме голям успех и платформата се използва в стотици училища от хиляди родители и деца. Оказа се добър инструмент, който да насърчи децата в днешно време, използвайки цифровизацията, да ги върне към нещо класическо като четенето.“

„Когато започвах като психолог нямах представа какво ще се случи. Но следвах пътя си и мисля, че доброто е заразно“, каза Веселина Фелдман. „В началото беше трудно и неясно. Аз също стартирах преди 10 години благодарение на ПРОМЯНАТА. Имах идея какво искам да правя и дори имах първия си кон Зита. Нямах ясна представа какво ще се случва, но разбрах за конкурса и реших да пробвам. Благодарение на ПРОМЯНАТА успях да видя пътя и да тръгна по него. Успях да повярвам в себе си и то благодарение на това, че някой друг вярва в мен.“

Целия разговор гледайте във видеото.

За ПРОМЯНАТА

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-добро и сигурно бъдеще. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА е подкрепила 134 социални предприемачи и е помогна на повече 360 000 деца и младежи. За приноса си в развитието на благотворителността и иновативния си подход, ПРОМЯНАТА е отличена с над 16 престижни награди.