Как новата апаратура помага на най-малките и от какво още имат нужда лекарите?

В навечерието на един от най-светлите християнски празници – Рождество Христово, Клиниката по детска хирургия към университетската болница „Свети Георги” в Пловдив получи подарък за малките си пациенти от инициативата под егидата на президента - „Българската Коледа“. Неонаталният респиратор е жизненоважен за лечението на най-малките. На колко деца помогна вече да дишат самостоятелно и от какво още има нужда клиниката, разказва Благой Бекриев.

5-годишната София е едно от децата, на които лекарите от Детската хирургия помагат. В клиниката годишно се лекуват около 2500 деца от цяла България. Повечето родени с тежки аномалии, несъвместими с живота им. Затова понякога лекарите правят и невъзможното, за да ги спасят. „Лекарите са много добри и ми помогнаха“, казва малката София.

„Голямото ми дете имаше нужда от кувьоз. Тук й спасиха живота. Така че специално аз съм на мнение, че не само лекарите и грижите, които полагат, но имат и голяма нужда и от апаратура“, споделя майка й Ренета Кехайова.

Един от апаратите, от който доскоро са имали най-голяма нужда. вече е доставен на клиниката благодарение на инициативата „Българската Коледа“. Неонаталният респиратор е жизненоважен за лечението на най-малките. Той поддържа режим, предпазващ белите дробове и мозъка през целия дихателен цикъл.

„Българската Коледа” помага на Тото и на Митко със средства за рехабилитация

„Ценен е с това, че дава живот, дава помощ, дава възможности за оцеляване на най-малките, на новородените бебета. А това наистина е висшият пилотаж. Той диша вместо тях в рисковия момент след операцията. Вече 4-5 деца има спасени от него“, разказва проф. Пенка Стефанова, началник Клиниката по детска хирургия в УМАБЛ “Св. Георги“ в Пловдив.

Неонаталният респиратор е на стойност близо 53 хиляди лева. До момента това е петият жизненоважен апарат, който клиниката получава от благотворителната инициатива „Българската Коледа“. Лекарите оценяват това като неизменна помощ, защото първи посрещат ужаса и болката в детските очи.

„Но пък и първи виждаме блясъка в човешките очи. Няма по-голяма благословия - да можете да дадете живот на дете“, категорична е проф. Пенка Стефанова, началник Клиниката по детска хирургия в УМАБЛ „Св. Георги“ в Пловдив.

Малката София, която е в болница, си пожелава да посрещне Коледа вкъщи. „Очаквам Дядо Коледа и искам да ми донесе пингвинче.“ А очакванията на лекарите са, българите отново да отворят сърцата си за милосърдие. 

„Децата са най-важното в живота. И българинът, както виждате, събира всяка година. Той се лишава може би от хляба насъщен за тоя ден, но ще даде за своето дете и децата на България. Така, че има надежда“, споделя проф. Стефанова.