Берлин не ни иска, Цветанов твърди обратното...

Берлин опроверга българския коментар за Шенген и потвърди, че не е променил позицията си спрямо българското членство.

Това става ясно от писмо на германското вътрешно министерство до Дойче Веле.

Текстът противоречи до голяма степен на казаното от вътрешния министър Цветан Цветанов след петъчното заседание на вътрешните министри от ЕС в Брюксел.

Според него само Франция запазва съмненията си по отношение на България и продължава да държи на политически критерии като борба срещу корупцията.

Берлин обаче продължава да застъпва позицията, че България ще влезе в Шенген, когато изпълни не само техническите условия, но и постигне значителен напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, както и при реформата в правосъдието.  

Мерило за искания напредък ще бъде мониторинговият доклад на Европейската комисия през юли.

Влизането в Шенгенското пространство и премахването на контрола по вътрешните граници е огромна крачка със значителни последствия.

Не става въпрос само за изпълнение на шенгенските критерии като технически процес, но и за отстраняване на слабите места в областта на правосъдието, както и постигане на напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Като се има предвид влиянието им върху администрацията по границите и Шенгенската информационна система, това може да доведе до тежки последици за вътрешната сигурност на ЕС.

Така че тези слабости са повод за опасения и предизвикват скептицизъм по отношение на прекалено бързото присъединяване към Шенген. /БГНЕС