Общинският съвет отмени новите зони за определяне на данъчните оценки...

Кметът на София Йорданка Фандъкова прие оставката на Минко Герджиков.

Това е съобщила самата тя. Заседанието на Столичния общински съвет започна с един час закъснение в отсъствието на председателя Андрей Иванов и зам.-кмета Герджиков.

Общинският съвет в София окончателно отмени  новите зони за определяне на данъчните оценки.

Жельо Бойчев от БСП запита какво трябва да се случи, за да присъства Иванов, когато се обсъждат важни въпроси. Заместващият го Орлин Иванов от ГЕРБ обясни, че председателят на СОС е на важна и отдавна планирана командировка извън страната.

Георги Кадиев, общински съветник от БСП подчерта, че при вземането на решението за презонирането на 16 декември отсъстваше кметът Фандъкова, а днес и зам.-кметът.

Той заяви, че Герджиков, който сега стои в кабинета си, трябва да бъде извикан и да присъства на заседанието. малко преди началото на заседанието той каза:" Считам, че сега е абсолютно измиване на ръцете да се оправдават с Минко Герджиков. Г-жа Йорданка Фандъкова започна да развива синдрома "Борисов" и той е "прехвърляй винаги вината на някой друг, предавай приятеля си, стой си сам в Банкя и гледай мачове като куче", каза още Кадиев.

Той разпространи запис от сесията на СОС, на който решението за презонирането се взема с гласовете на ГЕРБ и на "Атака" в отсъствието на кмета Фандъкова и на самия Герджиков, до чиято оставка доведоха проблемите от промените.

"Искам да задам въпроса към г-жа Фандъкова – и тя ли ще бъде без приятели, и тя ли ще се държи по този начин с хората, които са най-близко до нея при положение, че в политиката вината е в първо лице единствено число", коментира още Кадиев.

Според него зам.-кметът Герджиков е просто един изпълнител. Загубата за общината от връщането на старите зони в София ще бъде около 7.5 млн.лв.

По думите на Кадиев това поражда въпроса дали ще има актуализация на бюджета или не и дали има правно основание за премахването на решението от декември за новите зони, тъй като съгласно Закона за местни данъци такси промени могат да се правят до 31 януари на съответната година.

Променяйки зоните, се променя и начинът на събиране на таксите. Според Кадиев е възможно връщането на старите зони да бъде атакувано. /БГНЕС