Само над трети реактор за изляти на 30 тона вода...

Японските специалисти се опитват да охладят реакторите на "Фукушима-1" с вода, която изливат от военни хеликоптери. В операцията са включени и десетки коли на противопожарната отбрана. Експретите признават, че е сериозна ситуацията при трети реактор на централата и в района на басена с отработеното гориво от него. Само там са изляти над 30 тона вода с цел охлаждане.

Равнищата на радиацията около японската атомна централа "Фукушима-1" може да доведат до облъчване на аварийния персонал със смъртоносни дози. Това заяви  ръководителят на Американската комисия за ядрено регулиране Грегъри Яцко.

Според него, в басейна за отработеното гориво на четвърти реактор вече няма вода, което може да е в резултат на изключително високите равнища на радиация. Яцко смята, че в този реактор е имало водородна експлозия, при която е била разрушена външната му обвивка.  

Все повече японци смятат, че правителството не може да се справи с кризата около атомната централа.

В Токио стотици протестираха с искане хората да бъдат защитени и да бъде оказана по-ефективна помощ на бедстващите след земетресението в североизточната част на страната. В японската столица и в много други градове продължава планираното прекъсване на електричеството поради пораженията, които бяха нанесени при труса върху енергийната система на страната.