Военни хеликоптери и множество пожарни коли са в готовност...

Равнището на радиация в авариралата японска атомна електроцентрала „Фукушима 1” е спаднало незначително, въпреки предприетите мерки за охлаждане на реакторите.

Япония се подготвя да поднови операцията за изсипване на вода върху пострадалата от земетресение атомна електроцентрала, докато работещите на място се опитват да предотвратят катастрофа, като построиха кабел за доставка на електричество.

Провеждат се опити за заливане с вода на горивните пръти, за да се предотврати опасно изпускане на радиация от ядрената централа Фукушима-1.
 
Военни хеликоптери и множество пожарни коли са в готовност на мястото на аварията на 250 км североизточно от Токио, което понесе тежки щети преди седмица при земетресението с магнитуд 9, последвано от цунами.
 
Двете бедствия повредиха охладителните системи, предизвиквайки серия от експлозии и пожари. Властите се опитват да задържат горивните пръти в реакторите потопени под вода и без досег с въздуха, за да се избегне разпадането им и изхвърлянето на още по-опасни радиоактивни материали.
 
Представители на компанията TEPCO заявиха, че според тях усилията дават резултат. При изливането на вода е забелязан дим, който се издига от обекта.
 
Експертите смятат, че водата е намалила температурата. Работниците се опитват да възстановят и електрозахранването, за да възстановят работата на охладителните системи.
 
Адмирал Робърт Уилард, наблюдаващ американската военна помощ след земетресението и цунамито, изрази предпазлив оптимизъм, че с добавянето на вода и възстановяването на електропроводите може да се избегне стопяването на инсталациите.
 
Той подчерта, че армията е готова да увеличи помощта си. 450 специалисти по радиология и борба с бедствията очакват заповеди да бъдат разположени, докато японските екипи се опитват да охладят горивните пръти във Фукушима-1. /БГНЕС