Забранената за полети зона обхваща цялата територия на Джамахирията...

След драматичното гласуване на резолюцията в Съвета за сигурност на ООН, следват два въпроса - как и дали не е твърде късно, защото режимът в момента контролира голяма част от градовете, доскоро били в ръцете на бунтовниците.

Забранената за полети зона обхваща цялата територия на Джамахирията.

Спазването й може да се контролира от американски бойни кораби в Средиземно море, както и такива на НАТО, които също се намират в този район.

Бази на Алианса има в Италия, а Испания обяви, че нейните съоръжения могат да се използват за нанасяне на удари по цели в Либия.

Съюзниците обаче държат арабските държави да участват в операцията и така техните бази могат да се използват. Такива има в Египет и в Обединените арабски емирства.

Опасност за пилотите на съюзниците могат да се окажат системите земя-въздух на Кадафи разположени по бреговете на Либия.

Експерти смятат, че в първите часове на операцията най-важното е да се отнеме възможността на либийските военни самолети да извършват полети.

За последен път Съветът за сигурност създаде забранена за полети зона от този тип над Ирак през 1991 години и над Босна и Херцеговина през 1993-та година.