Водачите на офанзивата Съединените щати, Великобритания и Франция са категорични, че ударите са се наложили заради продължаващото насилие на режима на Кадафи срещу цивилно население...

Водачите на офанзивата Съединените щати, Великобритания и Франция са категорични, че ударите са се наложили заради продължаващото насилие на режима на Кадафи срещу цивилно население.
Русия и Китай, които не одобриха резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, изразиха тревога от случващото се и призоваха за максимално бързо приключване на военната операция. Самият Муамар Кадафи в кратко аудио изявление обяви, че Либия ще упражни правото си на самоотбрана съгласно член 51 от Устава на ООН. 
"Средиземноморието и Северна Африка вече са военна зона заради това агресивно и своеволно поведение. Отсега нататък всички страни в региона са в опасност. Това е колониална агресия на кръстоносци, която може да отприщи нова кръстоносна война. Хората трябва да бъдат въоръжени, за да защитят независимостта, целостта и гордостта на Либия", каза Кадафи.
"Полковник Кадафи направи така, че това да се случи. Той излъга международната общност. Той обеща спиране на огъня, но наруши това обещание. Той продължава да извършва брутални действия срещу собствения си народ и времето за действие настъпи. Наложително е да приложим волята на ООН. Не можем да позволим избиването на цивилни да продължи", коментира Дейвид Камерън – премиер на Великобритания.
Това не е изходът, който Съединените щати и нашите партньори искаха, каза Барак Обама в Бразилия, където е на официална визита. "Но ние не можем да стоим безучастно, когато тиранин заплашва сънародниците си, че няма да има милост към тях". Американският президент подчерта, че Вашингтон е част от широка коалиция, която защитава интересите на целия свят.
Френският външен министър Ален Жупе разясни, че операция Одисея Зора ще продължи, докато полковник Кадафи не спре да атакува цивилни, не изтегли войските си от окупираните зони и позволи на либийците да изразят своя стремеж за демокрация.