Наричан "бясно куче" от американския президент Рейгън и заклеймяван от Запада като терорист, Кадафи съумява да оцелее и да държи здраво властта...

Със своите 41 години на власт, Муамар Кадафи е най-дълго управлявалият лидер в целия арабски свят. За този период той си изгради имидж на скандален, но същевременно изключително хитър политик.
Наричан "бясно куче" от американския президент Рейгън и заклеймяван от Запада като терорист, Кадафи съумява да оцелее и да държи здраво властта. 
Роден през 1942 г. в палатката на бедуински пастир на брега на Средиземно море, Муамар Кадафи се отдава на военна кариера, която включва и кратък курс в британска военна школа за свързочници. Поема властта в Либия след безкръвен преврат през 1969 г., когато сваля крал Идрис.
Кадафи не заема официален правителствен пост и е известен като "лидерът приятел и вожд на революцията". Живее в бедуинска палатка, охранявана от елитна част войни жени. Полковникът обаче е обвиняван от Запада и Съединените щати в тероризъм и връзки с редица екстремистки движения.
Когато през 1986-а година берлински нощен клуб, посещаван от американски военни, е взривен, за главен виновник е посочен именно Муамар Кадафи. Дни по-късно върху Триполи се изсипват американски бомби. Една от 60-е жертви на тези бомбардировки е доведената дъщеря на Кадафи.
През 1988-а година над шотландския град Локърби е взривен американски пътнически самолет. Загиват общо 270 души, а по всичко личи зад атентата стоят либийски агенти.
Така в края на 90-те полковникът вижда в трагедията със заразяване със СПИН на стотици деца в Бенгази възможност за връщане на голямата сцена. В процеса по случая вината беше приписана на 5-те български медицински сестри. Те получиха смъртни присъди.
Кадафи изтъргува този процес и пусна медиците, печелейки благосклонността на Запада. Освен това спря програмата за ядрено въоръжение и търговското ембарго падна.
Заваляха бизнес споразумения за милиарди петролни долари с Италия, Великобритания, Съединените щати и много други. Като допълнителен бонус осъденият за атентата над Локърби либийски агент Абделбасет Али ал Меграхи беше върнат у дома под предлог, че му остават само няколко месеца живот заради тежко раково заболяване. Поредната политическа победа за полковника.