Очакваше се, че операцията ще премине под командването на НАТО, но това няма да се случи засега, тъй като постоянният член на пакта Турция има възражения...

Операция "Одисея Зора" ще продължи под американско командване само още няколко дни. Това стана ясно от изявление на военния министър Робърт Гейтс на път за официална визита в Русия. Конкретно решение кой да поеме водещата роля на Вашингтон в офанзивата обаче не беше обявено.

"Очакваме в рамките на няколко дни да можем да прехвърлим основните отговорности към други. Ще продължим да подкрепяме коалицията, ще бъдем член на коалицията, ще имаме военна роля в коалицията, но няма да сме в превъзхождаща роля спрямо останалите", заяви Робърт Гейтс.

Очакванията бяха, че операцията ще премине под командването на НАТО, но поне засега това няма да се случи, тъй като постоянният член на пакта Турция има възражения, така че погледите за нов ръководител на този етап се насочват към Великобритания и Франция.

Анкара все пак съобщи, че Турция, която е членка на НАТО, ще даде необходимия и подходящ национален принос в прилагането на забранената за полети зона на Либия и мерките за защита на цивилното население.

Премиерът Реджеп Ергодан подчерта, че Муамар Кадафи трябва да се оттегли.