Междувременно нова авария в трети реактор на АЕЦ „Фукушима-1” доведе до временна евакуация на работници от централата...

Нова авария в трети реактор на АЕЦ „Фукушима-1" доведе до временна евакуация на работници от централата. Сив дим се издигна над съоръжението, но по първоначални данни няма значителна промяна в нивото на радиация.

Добрата новина от Страната на изгряващото слънце – електрически кабели са свързани с всички шест ядрени реактора във „Фукушима", като вече се подава електричество към охлаждащите системи на 4 от тях.

Процесът по възстановяване е далеч от завършване, но изгледите за успех са добри. Това потвърди и японският премиер Наото Кан, който коментира последните събития като бавен, но стабилен напредък в преодоляването на ядрената криза.

От Международната агенция за атомна енергия също изразиха задоволство от позитивното развитие. В същото време японското здравно министерство призова жителите на райони край пострадалата АЕЦ "Фукушима" да не пият чешмяна вода, след като в нея бяха открити високи равнища на радиоактивен йод.