Експертите се опасяват, че защитената зона на трети реактор е повредена и е имало изтичане на радиоактивни материали.

Нова телевизия продължава да следи пораженията след земетресението и последвалите вълни цунами в Япония. В близост до самата централа  радиационното ниво във водата е надхвърлило 1250 пъти нормалното равнище.

В морската вода на 30 километра от централата е регистрирано наднормено съдържание на радиоактивни вещества.

Продължават опитите на екипите да ремонтират реакторите, в които имаше аварии след земетресението на 11 март и последвалите огромни вълни цунами.

Заради радиационното замърсяване беше спряна временно работата по първи блок на централата.

Над 700 инженери работят на смени, за да възстановят нормалната работа на съоръженията в атомната централа "Фукушима-1". Във втори реактор са започнали да впръскват прясна вода вместо морска. така се надяват да постигнат по-голям напредък при охлаждането му.

Замърсена с радиация вода е била открита около четири от  реакторите на централата. От компанията, която управлява "Фукушима-1" обявиха, че ще почистят възможно най-бързо радиоактивната вода. Така работниците ще имат достъп до реакторите и ще могат да започна работа по възстановяването на охлаждащите системи.

В четвъртък трима инженери са били изложени на висока радиация във водата около трети реактора, която е била 10 000 пъти над нормата. Поради това, експертите се опасяват, че защитената зона на реактора е повредена и е имало изтичане на радиоактивни материали.

Трети реактор на "Фукушима-1" е единственият в централата, в чието гориво има и плутоний освен обогатен уран. Тази комбинация е много по-опасна за хората, акцентират специалисти.