Целта на мярката е проследяване и проверка на паричните потоци при осъществяваните сделки в рамките на борбата с укриване на данъци.

От 1-ви април Гърция затяга кешовото плащане между частни лица и фирми. Всички сделки и транзакции надвишаващи 3000 евро задължително ще се извършват с кредитни или дебитни карти или с банкови чекове. Целта на мярката е проследяване и проверка на паричните потоци при осъществяваните сделки в рамките на борбата с укриване на данъци.
 
Частните лица и бизнесмените в това число и българите трябва да знаят, че за стойност на сделката от 3 000 евро се счита общата сума с включен данък добавена стойност. Ако покупките надвишават тази сума тогава се разпределят на вноски, които клиентът ще трябва да заплаща всеки месец. В разписката се вписва сумата, начина и основанието за плащане и поредния номер на документа.

Сделки, които се осъществяват в дни и часове, в които банките не работят или с лица, които поради субективни причини не могат да изплатят дължимата си сума, тогава се издава квитанция, която задължава търговеца в срок от два работни дни от издаването на документа, да внесе получената от него сума в брой, в личната си банкова сметка в официално призната банка или кредитно учреждение.

Според промените в данъчния кодекс от 1 януари 2012 г. сумата по транзакциите и сделките ще бъде намалена на 1500 евро.