Международната агенция по атомна енергия изпрати в Япония още два допълнителни свои екипа.

10 милиона пъти се е повишило нивото на радиация в охлаждащата вода на втори реактор на японската ядрена централа "Фукушима". Радиоактивно замърсяване във въздуха за щастие няма.

Равнището на радиация дори намалява. Засечено е наличие на радиоактивен йод в морската вода. Той се разпада за осем дни и след това не може повече да представлява опасност.

Във водата, която охлажда втори реактор на АЕЦ "Фукушима" е било установено наличие на Цезий и други радиоактивни вещества, които не би трябвало да са там. Това означава, че горивните пръти най-вероятно са се повредили, смятат експерти.

Радиоактивният йод в морската вода няма да навреди нито на хората, нито на морската флора и фауна, защото се разпада, категорични са учените.

Температурата и налягането и в шестте реактора на АЕЦ-а са стабилизирани. Няма повече никаква опасност за два от тях. Останалите четири все още изпускат пара и понякога дим.

Международната агенция по атомна енергия изпрати в Япония още два допълнителни свои екипа. Те ще се присъединят към 700-те специалисти, които се опитват да овладеят кризата.

Реакторите вече се охлаждат с прясна вода, а не с морска, заради опасения, че солта може да предизвика корозия. Правителствен говорител заяви, че има надежда и много позитивни знаци. Въпреки това, кризата може да продължи още дълго време. 

Стойностите на гама фона в България през последните 24 часа са в естествените граници, характерни за съответните райони. Това показват резултатите от измерванията, а от Агенцията за ядрено регулиране, успокояват, че място за паника няма.