След като на 11-ти март беше срината от трус с магнитуд 9...

Мощно земетресение с магнитуд 6.5 по Рихтер разтърси японската префектура Мияги, която на 11-ти март беше срината от трус с магнитуд 9.


Новото природно бедствие доведе до тревога за вълни-цунами, но впоследствие това предупреждение беше отменено. Засега няма съобщения за щети и жертви.


Епицентърът на днешното земетресение се е намирал на около 80 километра на изток от полуостров Ошика в префектура Мияги, на 7 километра дълбочина.


Движението в много участъци от скоростните автомагистрали по североизточното крайбрежие на Япония беше спряно, но останалата част от транспорта не е засегната.


Няма щети в атомните електроцентрали, които бяха спрени след опустошителния трус на 11 март. В същото време компанията, стопанисваща АЕЦ „Фукушима" се извини за грешка в обявеното ниво на радиация в реактор 2 на централата.


Представители на компанията ТЕПКО, данните за рязко покачване на радиацията до 10 милиона пъти над нормалното са "завишени и погрешни".


Въпреки това  работниците от зоната на реактора са били евакуирани, за да не бъдат подложени на облъчване, което е опасно за здравето им.