Крайната цел на операцията в Либия е да окаже системен натиск върху либийския лидер Муамар Кадафи, така че той "в крайна сметка да се оттегли" от властта.

След като силите на Муамар Кадафи предприеха контраофанзива и изтласкаха бунтовниците от няколко града в подстъпите към Триполи, коалицията започна да обсъжда въоръжаването на опозицията в Либия. В телевизионно интервю американският президент Барак Обама не отхвърли подобна възможност.

На международната конференцията в Лондон в подобен тон се изказа и френският външен министър Ален Жупе. Засега обаче конкретни мерки в посока даване на оръжия на бунтовниците не се предвиждат.

В телевизионно интервю Барак Обама потвърди, че вече се е съгласил да предостави помощ на бунтовниците като комуникационна техника, медикаменти и евентуално транспортни средства.

"Ще разгледаме всички варианти за осигуряване на подкрепа на либийската опозиция, за постигнем преход към една по-мирна и по-стабилна Либия", заяви държавният глава. "Въпреки че в тази страна беше употребена сила, това не означава, че ще започнем да използваме военни средства, за да налагаме определени форми на управление", уточни Обама предвид броженията срещу режимите в редица други арабски държави.

Той допълни, че крайната цел на продължаващата операция в Либия е да окаже системен натиск върху либийския лидер Муамар Кадафи, така че той "в крайна сметка да се оттегли" от властта.

В тази връзка на нарочна конференция в Лондон представители на над 40 страни обсъждаха възможностите полковникът да бъде пуснат да избяга от Джамахирията. Засега няма кандидат да го приеме на своя територия. На срещата в британската столица беше създадена контактна група, включваща и арабски страни, която да координира помощта за Либия след евентуалното оттегляне на Муамар Кадафи.