Няколко арабски държави, сред тях и Египет, не се присъединиха на срещата, на която беше сформирана "контактна група" за Либия.

Някои арабски държави изглежда се дистанцираха от конференцията в Лондон, свикана, за да определи посоката на политическия преход в Либия, съобщи АФП. Няколко арабски държави не се присъединиха на срещата, на която беше сформирана "контактна група" за Либия.

Сред тях е Египет, където продемократичните демонстранти отстраниха египетския президент Хосни Мубарак от власт миналия месец, както и Алжир, където президентът Абделазиз Бутефлика е изправен пред вълна протести на прореформистки активисти.

Амр Муса, генералният секретар на Арабската лига, беше представен от посланик, след като отказа да се отзове на поканата. Египетски дипломат отдаде слабото представителство на Муса на опасенията, свързани с приемането на НАТО на отговорността за военните операции в Либия, както и заради несигурността, свързана с настоящите събития в страната.

Въпреки отсъствието на арабския лидер френският външен министър Ален Жюпе заяви: "Катар и ОАЕ, които са ангажирани в операцията, са в пълно съгласие, че военното командване трябва да бъде поверено на НАТО".  /Фокус