На този етап Алиансът не предвижда включване в хуманитарните операции, тъй като се очаква това да бъде задача на Европейския съюз...

Плановете за въоръжаване на либийските бунтовници бяха атакувани от генералния секретар на НАТО само ден преди Алиансът да поеме цялостния контрол върху операцията в Либия.


Според Андерс Фог Расмусен даването на оръжие на опозицията би било нарушение на международното право. В резолюцията на ООН изрично се указва забрана за внос на въоръжение към Либия, независимо кой би бил неговият получател.


Междувременно стана ясно, че не се предвижда операцията на НАТО "Обединен защитник" да се извършва паралелно с досегашната операция на съюзниците, което би трябвало да означава край на "Одисея Зора" от утре.


Първоначалният срок, в който ще действат силите на алианса, е три месеца. Предвид ограничения ресурс заради участието на пакта в няколко военни операции по целия свят едновременно се предполага, че ролята на НАТО в Либия няма да бъде разширявана извън утвърдената вече рамка.


На този етап Алиансът не предвижда включване в хуманитарните операции, тъй като се очаква това да бъде задача на Европейския съюз и Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец.


Плановете на НАТО за намеса в Либия са били завършени за месец. Без да дават конкретни подробности, анонимни източници посочиха и основните пречки за постигане на по-бързо решение за ангажимента на пакта в Джамахирията - желанието на отделни страни от организацията да откроят своята позиция, вътрешнополитически и предизборни интереси, религиозни предразсъдъци, търговски и лични амбиции.


 Един от основните фактори за определяне продължителността и изхода от Обединен защитник е предстоящото решение дали Муамар Кадафи и приближени на неговия режим ще бъдат изправени пред Международния наказателен съд с обвинения в престъпления срещу човечеството.