Каква е стойността на закупените активи и може ли новият собственик да промени предназначението на бившия металургичен комбинат?

7755 декара индустриален имот само на 30 километра от центъра на София - на този терен се намират производствената площадка на \"Кремиковци\" и административните сгради, които бяха продадени на търг.

Активите на металургичния комбинат са описани в над 1000 страници и включват ТЕЦ, пречиствателна станция, доменни пещи, машини, инвентар, административни сгради. Началната им цена, обявена за първия търг през септември миналата година, е над 565 милиона лева. Следват още два провалени опита за продажба. Чак на четврътия търг активи на \"Кремиковци\" са продадени за 316млн. лв. -  сума по-малка от първоначално обявената с 249млн. лв.

Новият собственик ще получи абсолютно чисти активи – без тежести, без задължения към данъчните, НОИ или държавата. С парите от сделката пък ще бъде погасена само част от дълговете на дружеството към кредиторите, които надхвърлят 2млрд. лв.  От тях  56 млн. лв. са за неизплатени заплати и обезщетения на работници, които многократно изразяваха недоволството си чрез протести. 

Само оценката на земята, която ще стане собственост на спечелилия търга, е близо 109 млн. лв. Трудно е да се определи доколко тази цена е реална, тъй като през последните две години почти липсват сделки за индустриални терени.

Факт е, че новият собственик на металургичния комбинат ще може да направи с имота каквото поиска – да възстанови дейността му, да изгради индустриална зона за нови модерни производства, да направи офиси или жилища. Всичко това трябва да е съобразено с българското законодателство.

Експерти от сферата на търговията с недвижими имоти обясниха за \"Календар\", че за да се промени предназначението на терена, който е замърсен, той трябва да бъде рекултивиран. Компаниите, които могат да направят рекултивацията в световен мащаб се броят на пръсти, а подобна инвестиция би струвала милиони.

 

Друг проблем при промяна на предназначението ще бъде подземната инфраструктура. Само тунелите за кабелите са с диаметър от метър и половина. Отделно от продаденото на вчерашния търг, \"Крамиковци\" разполага с още хиляди декари земя, близо 300 апартамента и външни сгради.