След драматични перипетии белоглавият лешояд Фрида все пак се озова в Спасителния център за диви животни в Стара Загора и днес пое към Сливенския Балкан...

Десетки екоорганизации и държавни институции от цяла Европа обединиха усилията си, за да спасят птица от защитен вид.

След драматични перипетии белоглавият лешояд Фрида все пак се озова в Спасителния център за диви животни в Стара Загора и днес пое към Сливенския Балкан.

\"Тази птица е истински символ на международно сътрудничество и разбирателство – пристигнала от Испания, освободена в България. Сигналът за стрелбата по нея бе получен от унгарски колеги, докато птицата бе обгрижвана от турски ветеринари\", казват природозащитниците.

До момента със съдбата й са се ангажирали десетки неправителствени организации и държавни институции от цяла Европа.

Фрида е излюпена в Испания, а преди две години е изпратена в Спасителния център в Стара Загора, за да положи началото на програма за възстановяване на белоглавите лешояди като гнездящ вид у нас.

В края на 2010 година Фрида е пусната в Сливенския Балкан, но за нещастие била простреляна в Одрин.

Под грижите на ветеринарни лекари в клиника на Истанбулския университет птицата се възстановява  от огнестрелната рана в крилото. Възниква обаче проблем с връщането и у нас и то в разгара на шапната епидемия.

В крайна сметка със съдействието на множество държавни служби в Турция и  у нас, Фрида е върната в Спасителния център и след месец карантинен престой в него пое към специалната волиера в парк \"Сините камъни\".

Преди това обаче природозащитниците прикрепиха на  гърба на птицата GPS предавател, който ще показва маршрутите на бъдещите й пътешествия.