Екипът на \"Календар\" разби и митовете, че едрите зърна на кафето означават непременно качество. Не е добър знак, ако кафето е лъскаво - това означава, че продуктът е престоял.

Поскъпването на кафето на световните борси даде повод да си зададем въпроса какво е качеството на кафето, което купуваме у нас.
  
Екип на \"Календар\" отиде в магазин, за да купи кафе, за да провери качеството му.

От магазина се озова директно в специализирана лаборатория към агенцията за безопасност на храните, където даде за проба мляно кафе на една от най-масовите марки у нас.

Пробата ще бъде проверена за съдържание на Охратоксин А. Охратоксин А представлява замърсител, който се произвежда от микроскопични гъби или от така наречените плесенни гъби. Образува се при по-залежали продукти и ако се окаже, че има повишено съдържание в кафето ни, горещата напитка може да ни донесе онкологично заболяване.

У нас повечето хора пият \"Робуста\", защото е близо 4 пъти по-евтина от сортовете \"Арабика\". Независимо от цената, ако имате високо кръвно, не е зле да заложите на \"Арабика\". До 1,5 % е кофеинът в Арабиката, до 4% е в Робустите.

Екипът на \"Календар\" разби и митовете, че едрите зърна на кафето означават непременно качество. Не е добър знак, ако кафето е лъскаво -  това означава, че продуктът е престоял. Макар че пакетираното кафе има годност 1 година, то е най-хубаво в първите три месеца от изпичането му. Съветът на специалистите е и да държим пакета след отварянето му в хладилник, за да запазим аромата по-дълго.

Резултатите от дадената проба показаха, че в изследваната проба кафе не се съдържа охратоксин а, което означава, че тя е безопасна за здравето на хората.

От Агенцията по безопасност на храните увериха, че това не се отнася само за нашата проба. Досега специалистите не са попадали на вредно кафе у нас и редовно проверяват продуктите.

Затова можем да бъдем спокойни, когато следващия път си приготвим чаша от ароматната напитка.