\"Животът и книгите\" в поезията на Атанас Далчев е темата, по която зрелостниците пишат на първата си матура по български език и литература. При специални мерки за сигурност точно в 8 часа тази сутрин стана известен вариантът за матурата. Близо 68 000 ученици са записани за изпита...

\"Животът и книгите\" в поезията на Атанас Далчев е темата, по която зрелостниците пишат на първата си матура по български език и литература. При специални мерки за сигурност точно в 8 часа тази сутрин стана известен вариантът за матурата. Близо 68 000 ученици са записани за изпита.


Тестът и тази година съдържа 40 въпроса плюс още един, по който абитуриентите пишат аргументативен текст.
Новият момент тази година - малко преди 6 часа сутринта на  произволен принцип журналист избра комбинацията за задачите от близо 12 милиона възможности.


Вариантът стана известен за по-малко от минута. Присъстващите обаче видяха само цифри. Самият изпит съдържа осем компонента. Станалият скандален 41-ви въпрос, беше специално засекратен.


Миналата година именно с текста за аргументация стана скандал след като служител от Министерство на образованието изнесе темата.


Какво се криеше зад специалните кодове учениците разбраха два часа по-късно. Малко преди да започне  матурата учениците все още не знаеха коя е темата, по която ще трябва да мерят знанията си.


В 8 сутринта засекратената тема стана явна. Както всяка година, притеснените родителите обикаляха около училищата.


В 138-мо училище на матура се явиха около 150 деца. Тази година зрелостниците са по-малко и най-вероятно всички ще се класират за университетите. Оценките от матурите ще излязат на 6 юни. Тези, за които изпитът е бил труден, ще могат да се явят и през септември.