Може ли личната информация и снимките, които публикуваме да се използват срещу нас...

Пречат или помагат социалните мрежи, когато си търсим работа? Може ли личната информация и снимките, които публикуваме, да се използват от недобросъвестни работодатели, когато решават да ни назначат или да ни определят заплатата?


22-годишната Мирела си търси работа от два месеца. Тя е една от двата милиона българи с профил във фейсбук.


Специалистите предупреждават, че личната информация, която публикуваме, може да бъде използвана срещу нас. Савина Луканова, например, е регистрирана в Бюрото по труда. От профила й в социалната мрежа всеки може да научи, че има дете на три години. Досега не се е замисляла, че е възможно  недобросъвестен работодател да не я назначи само заради това, че като майка вероятно ще ползва по-често болнични. 


Според консултантите по \"Човешки ресурси\" работодателите у нас се допитват до социалната мрежа, едва след като са одобрили някого и търсят допълнителна информация  преди да го назначат. Но все пак – експертите съветват: \"Не пишете колко мразите настоящата си работа, не пишете колко мразите шефа си! Внимавайте снимките от купони да бъдат приятни - по-скоро хората да се радват да ги гледат, отколкото да се чудят как е възможно това да бъде публична информация\".


В страни като Германия се обсъждат законодателни промени, които забраняват на работодателите да проверяват информация за кандидатите за дадена позиция във фейсбук.


По-надежден начин да си намерим работа са  професионалните сайтове. Това обаче не означава, че не можем да извлечем полза и от присъствието си във файсбук.