Тоалетна без вода е мечтата на милиардера и компютърен бос Бил Гейтс...

Тоалетна без вода - това е мечтата на милиардера и компютърен бос Бил Гейтс.

Той решил да заличи буквата W от WC, защото смятал, че прекалено много вода се изразходва именно в тоалетните, когато на много места по света хората страдат от невиждани суши. Кога ще се случи това не е ясно.

Тоалетната - плод на човешката еволюция, също има своята история. Първата конструкция за облекчаване на нуждите е направена преди 2500 години на територията на древна Месопотамия.

Оттогава времето, което прекарваме в тоалетната, е близо 5 години от живота ни. Едва през 19 век се появяват първите обществени тоалетни с чинии и възможност за сядане. Изобретена в Англия първата вътрешна тоалетна става еталон за модерния човек.

Знаем ли обаче кой тип е по-добър и безопасен за здравето ни - тоалетната чиния или клекалото?

При тоалетната тип клекало възможността за допир до замърсена повърхност е минимална, твърдят специалистите.

Микробиолозите съветват веднага след пускането на водата да затворите тоалетната чиния. Така до голяма степен намалявате опасността от разпръскването на хилядите микроорганизми, които се съдържат в нея.

Предимствата на клекалото, че от една страна, храносмилателният тракт се освобождава много по-лесно, а освен всичко друго няма риск от никакви зарази, обясни д-р Мария Папазова.