Според специалистите, прекалено обучение няма, стига на децата да им е интересно.

Някои от децата, които ще започнат училище, вече са напреднали с подготовката си. В наши дни за много от 6-годишните писането и четенето са лесна работа. Някои от тях вече говорят по два езика, боравят без проблем с компютрите, а освен това могат да смятат. И всичко това - точно защото са още деца. Според специалисти, хората възприемат най-добре между 2 и 6 години.

Мартин е на 5 години. Владее английски и български, може да смята и да пише всички букви. Освен това е специалист в градинарството и готварството. И всичко това е научил само за две години.

Освен това в детската градина на Мартин всички говорят само на английски, дори и децата, които са само на година и половина. Нямат задължителни часове като в училище, но пък по цял ден имат работа, чрез която се учат.

Още на три години, децата започват да учат биология, градинарство и география – и макар за всички нас, възрастните, тези предмети да изглеждат доста сложни, оказва се за децата нещата са съвсем различни.

Според специалистите, прекалено обучение няма, стига на децата да им е интересно. Между 1 и 6 години мозъчните клетки се развиват най-силно и затова именно в този период децата са образно казано като гъби – попиват всичко, което им предлагаме.

Така, когато дойде време за училище – 7-годишните са с готова биография – владеят два езика, както и поне два спорта, освен това със сигурност могат да се грижат сами за себе си. Или с други думи – изпълнили са програма максимум за първите си седем години.

 

Още по темата - във видеото.