Магията е да накараш млякото да ферментира. Използва се малко захар и мая в определени пропорции...

Българският гений проби в още една ниша – ракия от чисто планинско мляко. Екипът на \"Новините\" не повярва, докато не видя с очите си и не отпи от уникалния еликсир, който скоро чака патент.  

На 12 км от Панагюрище бившият миньор Кръстьо Катинов купува обор от бившето ТКЗС. Мястото се намира на върха на стръмен планински участък. Заедно с покойния му баща пробвали различни рецепти за, както сам го нарича, млечно уиски.

 

Магията е да накараш млякото да ферментира, казва Катинов. Той използва малко захар и мая в определени пропорции. Ако час, след като е приготвена сместа не започне да кипи, значи се е вкиснала. А номерът е да ферментира. Около една седмица е необходима, за да стане готова за варене.

 

От 120 литра чисто планинско мляко Кръстьо Катинов прави около 40 литра ракия. В нея няма метил, защото в сместа няма джибри, което гарантира, че от огнената планинска млечна ракия глава не боли.


Как екипът на \"Новините\" се увери в това – ще видите в 19.00 часа.