Екипът ни не повярва, докато не видя с очите си и не отпи от уникалния еликсир, който скоро чака патент...

Българският гений проби в още една ниша – ракия от чисто планинско мляко.


Екипът ни не повярва, докато не видя с очите си и не отпи от уникалния еликсир, който скоро чака патент.

 

За да стигнем до мястото, където Кръстьо Катинов произвежда ракията си от чисто планинско мляко, преминахме и кратък курс по офроуд.


Стръмен и пресечен планински участък на 12 км от Панагюрище. На върха се намира микроязовир и ферма, която бившият миньор купил от бившето ТКЗС. Заедно с покойния му баща пробвали различни рецепти за, както сам го нарича, млечно уиски. Първият опит бил преди 10 години. Казали му да сложи 10 л мляко, 15 кг захар и няколко самуна типов хляб. Опитал, но нищо не станало.


Магията е да накараш млякото да ферментира. Към него Катинов добавя в пропорции малко захар и закваска, правена в мравуняк. Ако час след като е приготвена сместа не започне да кипи, значи се е вкиснала. Около една седмица е необходима, за да е готова за варене.


 От 120 литра чисто планинско мляко прави около 40 литра ракия. В нея няма метил, защото в сместа няма джибри, което гарантира, че от огнената планинска млечна ракия глава не боли.


В очакване на патент за ракията от мляко, майсторът чака гости, които да почерпи с еликсира. А на изпроводяк, освен с бутилка от огнената течност, ни изпратиха и със широка усмивка.


За да се върнем отново. В сърцето на Средна гора.