При какви обстоятелства е била потопена подводницата УБ-18 и какви мисии е изпълнявала?

Мистерия витае около края на първата българска подводница. След като почти век историците смятаха, че след първата световна война тя е била нарязана за скрап, варненски водолази я откриха на 35 метра дълбочина на дъното на Черно море.

При какви обстоятелства е била потопена  подводницата УБ-18 и какви мисии е изпълнявала? За отговори идваме във варненския военноморски музей. Д-р Мариана Кръстева ни връща в 1915-та година. Тогава в българските води патрулират две подводници на съюзническа Германия – УБ-17 и УБ-18.

На 15 октомври Варна е бомбардирана от руска ескадра. И именно присъствието на двете подводници намалява ефекта от бомбардировките и принуждава руските кораби да се оттеглят. България разбира силата на подводния флот и сключва сделка  с Германия. УБ-18 минава под наш флаг. По това време обаче страната ни няма обучени подводничари.

Как обаче подводницата намира смъртта си остава загадка. След 90 години водолазите от сдружението \"Блек Сий Дайв Одесос\" я намират разделена на две части. Последвалите проучвания на военните доказват, че това е следствие от подводен взрив.

Друга версия свързва края на подводницата с преминаването й във френско владение, след като сме сред победените във войната.

И въпреки че въпросите са много, историците вярват, че  отговорите ще дойдат от дъното на морето.