Трета година 9-годишната Йоана и 13-годишният й брат Борис живеят в пълна мизерия...

Държавата трета година лишава две деца от Пазарджик от правото да получават детски надбавки и социални помощи. За тях се грижи единствено баща им. Майка им избягала в чужбина. След намесата на Нова телевизия бюрократичната машина взе предвид този случай.   

Трета година 9-годишната Йоана и 13-годишният й брат Борис живеят в пълна мизерия. Децата са отличници в училище. За тях изцяло се грижи баща им, който отскоро е останал и без работа.

 

\"Не получавам никакви помощи от държавата. Няма инстанция, в която да не съм ходил. Отказвам ми, без да имам развод, без да са ми присъдени правата, изобщо отникъде никакво съдействие\", разказва бащата Иван.

 

За да изхранва децата си, разчита на съседи и приятели. Помага им, а те му дават по някой лев. Често носят храна и дрехи за малчуганите.

 

Децата нямат обяснение защо майка им ги е изоставила и заминала в Италия. Разказват, че не са я чували от три години. Не им изпраща и подаръци. И двамата имат една мечта – да имат компютър.

 

Иван неведнъж е настоявал да се разведе, но съпругата му Надежда не искала. Това обаче е достатъчно основание социалните служби да откажат помощ на децата.

 

За да се подаде молба-декларация, е нужно двамата родители, служебните бележки за имунизация, доходите на двамата родители и бележка, че посещават редовно училище и декларация за съгласие, която се попълва също от двамата родители, обясниха от Дирекция \"Социално подпомагане\" в Пазарджик.

 

След намесата на екипа на \"Новините на Нова\" се оказа, че има вариант да се помогне на семейството и от дирекцията се ангажираха да направят всичко възможно, за да разрешат случая. Социалните служби ще съдействат на бащата и за адвокат, който да уреди бракоразводното дело и въпроса с правата върху децата.