Така той практически няма да може да функционира ефективно и да взима решения...

 

Двата най-големи синдиката в страната напускат Тристранния съвет за национално сътрудничество. Повод за острата реакция е намерението на правителството да увеличи пенсионната възраст с една година. ОТ КТ \"Подкрепа\" поискаха и оставката на финансовия министър Симеон Дянков.

 

Стачният комитет на подкрепа започна подготовката на ефективни национални протестни действия, не само заради увеличената възраст за пенсиониране, но и заради отнемането на класа за прослужено време в държавната администрация.

 

Синдикатът напуска и Тристранния съвет. Така той практически няма да може да функционира ефективно и да взима решения.

 

КТ \"Подкрепа\" и КНСБ ще се включат в общ протест в деня, в който парламента реши да гласува вдигането на възрастта за пенсиониране.

 

Междувременно от КНСБ заявиха, че все още не са обсъдили дали и те ще искат оставката на министър Дянков. Според тях, за да се увеличат пенсиите на най-бедните пенсионери от средата на следващата годна, има много други механизми и не е нужно да се стига до повишаване на възрастта за пенсиониране.

 

Според бившия шеф на НОИ Йордан Христосков пък вдигането на възрастта ще доведе точно до обратен ефект.

 

Президентът Георги Първанов не изключи възможността да наложи вето върху вдигането на пенсионната възраст от следващата година. Окончателно решение обаче ще вземе, след като събере становищата на правителството, синдикатите и работодателите.