До една година трябва да изчезнат тези, които застрашават движениеето по пътя и колите на хората

Слагат ред при т. нар. "легнали полицаи". Те вече ще трябва да отговарят на строги правила и изисквания, а не да бъдат с най-разнообразни форми и цветове. Гърбиците, които не могат да бъдат преработени, ще се премахнат до една година. Всички останали трябва да бъдат приведени постепенно към стандартите.

Трудно ще се намери шофьор, който да отрече, че разновидностите на „полегналите полицаи” са безброй – едни са тесни и високи, други – полегати, трети са гумени, четвърти приличат на пешеходни пътеки, пети са като шипове, но най-често всички те са с изтрита боя и шофьорът ги забелязва в последния момент. Причината за това разнообразие е доскорошната липса на стандарт.

„При всички положения, ако не се видят от водачите навреме, биха могли да бъдат опасни, както за водача и неговото превозно средство, така и, ако е пешеходна пътека, за човека, който преминава, защото той няма да е намалил достатъчно скоростта и може да го блъсне”, каза гл. инсп. Мария Ангелова, отдел „Пътна полиция” към ГДНП.

Най-често „легнали полицаи” се поставят около училища, детски градини и площадки, болници или места, доказали се като опасни. Целта е шофьорите да намалят скоростта. Как ще изглеждат „гърбиците” в цялата страна до три години?

„Те ще бъдат с много по-голяма ширина, както тези, които са с кръгъл профил, така и тези, които са с трапецовидния. Тяхната ширина варира някъде около 4 метра. Отделно имаме още метри за преход, поне още 3 метра има за преход”, каза Ангелова за новия стандарт.

Сигнализацията на изкуствените неравности е от ключово значение. Тя се подсигурява по два начина – с предупредителни знаци, които за населените места се поставят на 50 до 100 метра преди съоръжението и чрез маркировка. Според пътните полицаи, боята трябва да се опреснява на всеки 6 месеца.

Репортер: Косара Михалкова