За пета година Беглика Фест предлага разнообразна програма и възможнoст всеки да открие себе си

Всеки, който е бил на Беглика Фест, със сигурност е усетил магията на мястото и я е вдишал заедно със сутрешната мъгла.

Tова се дължи и на мястото на провеждане на фестивала - Родопите и по-точно язовир Голям Беглик, които пазят тайните на историята и на куп неразказани приказки, на които единствено природата е била свидетел.

Принос за атмосферата обаче имат и организаторите. И няма как да е иначе, защото Беглика Фест е един от малкото фестивали, който дава пространство за разгръщане на свободния дух, макар и в рамките на няколко дни.

Фестивалът предлага вълнуваща музикална програма, интересни лекции, презентации и уъркшопи, свързани със зеления начин на живот като опазване на околната среда, устойчивото развитие, правилното хранене и други. Предвидени са кинопрожекции и вълнуващи предложения за любителите на спорта, сред които каяци, въжени градини и колоездене. А  малките посетители получават специално внимание.

Какво е да правиш за пета година фестивал, който знае как да усмихне хората и да ги накара да се почувстват свободни, попитахме Георги Мавров и Илиан Кокаларов, които са от създателите на Беглика Фест.

Зад гърба ви стоят четири успешни издания на фестивала. Задава се и петото. Разкажете ни повече за това, което беше в началото.

Още като деца винаги сме били близо до музиката и мечтите ни са били свързани с музицирането и концертите. Впоследствие някои от нас започнаха да развиваме условията за планинско колоездене в Родопите. Откривахме най-прекрасните кътчета на планината и се стремихме да популяризираме колоезденето като нова форма на преживяване. Работейки в горите, забелязвахме неизползваните възможности за развитие на устойчиви форми на туризъм. Неусетното съчетание на любовта към музиката и планината роди идеята за фестивал на Беглика. Започнахме го с чист ентусиазъм и без особен опит и година след година доразвиваме знанието си за фестивалната култура.

Какво обедини толкова много хора в идеята "Беглика"?

Фестивалът започна като съвместна инициатива на няколко неправителствени организации - „Байкария“, „Бъдеще сега“, „селище Зелено училище“,  „Forthenature.org“ и други. Всички имахме нужда от пространство, където идеите ни оживяват и придобиват плътност, от пространство за игра, творене и развитие – лично и всякакво... Когато от една идея има актуална необходимост, започват да растат и се множат и хората, забъркващи се в идеята...

С няколко думи - какво е това, което прави фестивала различен от останалите?

Едно от първите неща е мястото на провеждане. Това е адски странно място за фестивал. Изключително трудно за организатори и участници. Условията са тежки, но благодарение на това се получава едно сплотяване. На лицата на хората се появява една особена усмивка, която е компромис за трудностите, студа и влагата. Трудните условия пораждат една различна енергия, нещо във въздуха, което обединява хората и ги прави усмихнати.

Фестивалът се радва на голям интерес, който всяка година нараства. Наложи ли това промени в организацията и застраши ли вълшебна атмосфера на събитието?

Фестивалът вероятно е от малкото, които ограничават броя на билетите в продажба. Повече от 3000 – 3500 души, мястото трудно би поело при това ниво на технологиите, до които имаме достъп. Порастването по-скоро е в качеството на събитието – някои неща станаха по-професионални, но първият фест винаги ще е на топло в сърцата ни.

Какви хора можем да видим на Беглика? А какви няма да видим?

Сигурно очакването е да кажа, че това са по-специални или различни хора. В действителност те са най-обикновени хора, които са решили да преживеят една по-различна форма на фестивал. Посетителите не са гости или потребители, те са участници, които съпреживяват идеята заедно с всички нас. Важно е да се знае, че Беглика Фест не е музикален фестивал, не и фестивал за устойчиво развитие. Той е  комплексен фестивал, фестивал на идеите. Там няма да видите например хората от  хаус фестивалите, които се смазват. Хората, които идват на Беглика искат да опознаят, да намерят свои приятели, да намерят себе си.

В какво се крие магията, която всеки бил на фестивала със сигурност е усетил и е вдишал със сутрешната мъгла?

Магията може да се търси в традициите, а може да се търси и в настоящето. Ние балансираме между двете.

Каква е рецептата в продължение на три дни да има толкова усмихнати лица?

Рецептата е търсенето, изборът. Хората правят един малък избор там. Това е събиране на хора, идеи и концепции. Всеки може да намери всяко едно различно нещо в себе си по най-различен начин. На Беглика има почивка, но и уединение в многото хора. Там няма шоу, но има пърформанс – размяна на усещанията, и той тече по свой собствен беглишки ритъм.

Коя е най-хубавата или необичайна история на посетител на Беглика, която сте чували?

Половината от посетителите на Беглика са участниците. Например музикантите правят йога сутрин, тези които провеждат уъркшопите пък харесват много музиката. Имало е хора, които след фестивала не са искали да си ходят, а в началото са гледали стреснато заради студа и условията. Не са си представяли, че гората може да е новият им дом за няколко дни. Трансформацията обаче се случва изведнъж и за тях цялото преживяване се превръща в нещо страхотно. Има много забавни истории покрай доброволците и участниците. Готвенето в огромни казани за 600 човека или бъркането на боб с големи дървени колове със сигурност не е нещо, което не може да се види всеки ден.

И тази година в програмата на фестивала залягат темите за сформирането на родителски кооперации и алтернативен начин на обучение на децата. Защо се налага това?

Не се налага, просто за сега е от малкото алтернативи за свободомислещи хора. Има нещо много просто – образованието в институциите не се или много рядко се основава на любов и възпитаване на свободомислещи и предприемчиви хора. Именно на това пък се основава идеята на родителското участие в организацията на възпитателния процес.

Как ще звучи Беглика тази година? Какво е определящото при подбора на музикалната програма на фестивала?

Винаги търсим музиката на настоящето. Проектите, които каним на Беглика, представят най-младите течения в световната музикална култура, базирана на вековните музикални традиции. В днешно времето музиката представлява една глобална смесица на стилове, жанрове и похвати. Получава се така, че на пример в Германия или Дания могат да се открият много по-интересни съвременни балкански или латино неща. Ние не каним прекалено известни или скъпи артисти, друго е водещото в нашата програмация, а то е интуицията, експеримент и търсене на духовно съпреживяване между сцената и околното пространство.
 

Ако сте се вдъхновили от прочетенето дотук и искате да изпаднете в сладко беглишко безвремие, стягайте багажа и доброто настроение и поемайте към яз. Голям Беглик. Лесно ще се ориентирате.

 

Автор: Миалена Халваджийска