Специалистите потвърдиха, че безработицата е по-висока от миналата година

„Имаме увеличение на безработицата спрямо предходната година с 1,2 процентни пункта”, потвърди Йордан Христосков – бивш управител на НОИ.

Той обясни и причините за това:

„Някои от отраслите, поемат повече работна сила през лятото. Строителство, земеделие, туризъм – те са в стагнация, тоест там няма развитие. Други години голяма част от безработните излитаха от България и отиваха да работят някъде другаде, най-вече в съседните страни. Тази година това нещо не може да стане. Тези фактори доведоха до това сезонната заетост да не бъде толкова висока.”

Тенденцията, свързана със спад на заетостта, потвърди и  Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал.

„Затова нека гледаме заетостта, тя показва реалността”,  на мнение е Петър Ганев от Института за пазарна икономика

Той се обоснова по следния начин: „Реално безработицата представлява броя на хората, които не работят, а биха могли или би трябвало да работят. Причината безработицата да е толкова  ниска е, че безработен е този, който каже, че си е търсел работа, но не е успял да си намери. Ако каже, че си е стоял вкъщи, ще бъде отчетен като незает, но не и като безработен.”

По думите на Васил Велев заетостта намалява, защото икономическата криза не си е отишла и защото има забавяне в икономиките на големите страни по света. Той допълни, че на годишна база нашите компании отчитат спад от порядъка на 10-15% за второ тримесечие.

Петър Ганев обясни, че политиката на държавата по-скоро е да вдига заплатите на тези, които работят, докато по-големият проблем са хората, които не работят.

Целия разговор в студиото гледайте във видеото.