Уникални кадри от един от последните му рождени дни - в "Отечествен фронт"

Уникални, неизлъчвани никога досега кадри от един от последните рождени дни на Тодор Живков ще видите тази събота, 15 септември, в първото за новия сезон издание на “Отечествен фронт”.

 

“Миналата седмица другарят Тодор Живков щеше да навърши 101 години. Но няма да празнуваме юбилей”, разказва водещият на предаването Мартин Карбовски. 

 

“Не бих ви занимавал с претоплени кадри. В две серии - между 9-ти септември и 10-ти ноември - ще ви показвам неизлъчвани кадри от двучасов материал от 85-тия - предпоследен - рожден ден на Тодор Живков. Между тези две дати се родиха много митове. Роди се и монопол над историята на Тодор Живков. Именно зад митовете и зад монопола се опитваме да надникнем с разказа за Тодор Живков. Бързаме с тези документи, защото искаме те да бъдат оценени и гледани от живите, които помнят времето на бай Тошо. Защото историята се повтаря в спирала. Именно на тези кадри това си личи ясно”, разкрива Карбовски.

 

Поводът за двата филма на “Отечествен фронт” за Тодор Живков е един неизлъчван досега материал, предоставен ни от човек, поканен на 85-тия рожден ден на Тодор Живков и на когото е било разрешено да снима.

 

Уникалните кадри се преплитат с безпощадния коментар на най-близкия съветник на Тодор Живков - Костадин Чакъров, който е един от малкото хора, които имат право да говорят по темата. През последните години, освен че е бил негов личен политически съветник, той е бил и неотлъчно до него. Всичко това, от позицията на времето, преосмисля отношението към човека, когото народа наричаше бай Тошо. Това е уникален запис, който не е манипулиран и е парченце от историята.

 

Знаете ли как се става светец? Според правилата на Ватикана, трябва да са измрели всички, които помнят кандидата за светец жив. Едва тогава започва процедурата. Аз лично не смятам Тодор Живков за светец и нямам за цел да го превръщам в такъв – затова търсим живи хора, които помнят. Например, помнят да ни разкажат истината за ползите и вредите от „вечната и нерушима дружба със Съветския съюз“, който в моята младост беше „като слънцето и въздуха за всяко живо същество“ и когато хората се наричаха едни други „другарки и другари“ – коментира Карбовски.

 

“Този филм, другарки и другари, както и следващият - другата събота (22 септември) - не е политическа и историческа реабилитация. Твърде много история се събра, другари! Иска ми се да приземим политическата фигура на Тодор Живков. Има ли човек зад историческия образ? “Приземяване, приземяване, приземяване...” – както казваше самият Живков. Приземяваме личността на Тато, опитваме да разберем какъв е бил в семейството, в бита, какъв е бил вкъщи този - забележете, другари - най-дълго управлявал България човек”, обобщава водещият.

 

”Отечествен фронт”, събота, 15 септември, от 18:00 часа по Нова телевизия

 

Не го изпускай, няма повторение!