Родината на този тип станции е Русия, там през 1954 г. е построена първата такава в света

На 8 януари ще се върнем в самото начало - тогава, когато е заработила първата атомна централа в света. Родината на този тип станции е Русия, където през 1954 г. е построена първата в света атомна централа.

Първата атомна централа в света служи на руската икономика 50 години  

Първата страница в "ядрената" история е написана на 100 километра югозападно от Москва. Години наред в секретната "Лаборатория Б" каймакът на съветските физици изучавали силата на атомното делене. На 26 юни 1954 г. научната лаборатория станала "Първа атомнa", а около нея израснал Обнинск – първият научен град в Съветския съюз.

„Пускът на първата атомна централа е не само постижение на съветската наука, а и резултат от комунистическата политика на нашата родина. Това е прелом в човешкото разбиране и старт на използването на атомната сила за мирни цели”, заявява тогава руският физик Дмитрий Блохинцев (1907-1979).

Дмитрий Блохинцев е сред атомните пионери, благодарение на които в 17.45 ч. на 26 юни силата на атома се впряга в производството на електричество. Обнинската атомна централа влиза в ход с капацитет 5 мегавата. За сравнение работещите в момента реактори в „Козлодуй” са с мощност 1000 мегавата. Първоначално обнинският реактор е бил предназначен за атомен плавателен съд. Заради размера си обаче, машината отива в производството на ток и експериментите в областта на медицината.

И така цели 48 години, през които по света ядрената енергетика се радва на бърз и солиден възход, невзрачното градче Обнинск се превръща в център на научната мисъл на Съветите. На 29 април 2002 г., след половин век служба на съветската икономика, реакторът е погребан с почести, а на мястото на „Първа атомна” в Обнинск днес е събрана нейната история.

Как се произвежда ток в атомна електроцентрала?

Атомна енергетика по света се развива от почти 70 години. На 4-ти септември 1974 г. и България записва името си в историята на ядрените мощности. На този ден е официалното откриване на АЕЦ "Козлодуй". Днес тя дава 34% от електричеството, произведено у нас. Как обаче се прави ток в ядрен реактор – разберете от видеото.

Очакваме и вашите въпроси, свързани с предстоящото допитване за бъдещето на ядрената енергетика в България, на vaprosat@ntv.bg.