Въпреки съдебни решения в нейна полза, тя не само губи имота си, ами и й начисляват данъци за него

Жена от Варна сигнализира в „Здравей, България”, че вече 12 години се бори с Община Бяла за правото върху семеен имот в центъра на града. Въпреки съдебни решения в полза на семейството, влезли в сила, хората не само губят имота си, ами и им начисляват данъци за него.

 

Събка Николова ни потърси, защото по думите й – вече не знае към кого в държавата да се обърне за помощ. От 12 години търси правото на майка си върху 900 кв.м. земя в центъра на морското градче Бяла. Земята е принудително отчуждена през 1972 година срещу тогавашни 2 000 лева. По-късно семейството прави постъпки да си я върне.

 

С две свои решения Варненският окръжен съд разпорежда 816 квадратни метра от терена да бъде върнат на собствениците.

 

„Днес нямаме и един квадратен метър, въпреки че трябва да имаме 816 кв.метра”, обяснява Събка.


През 2000 г. част мястото все пак е върната, направен и въвод във владение, поставени са колчета. На следващия ден обаче колчетата изчезват. Събка писала за случая до Народното събрание.

 

„Получих отговор оттам, че трябва да бъдат върнати парите в деноминирана стойност, възстанових парите, представих писмото на Община Бяла, но те не се съгласиха с това и винаги настояват, че трябва да върна някаква сума. Но аз не виждам и да върна сума, каква е гаранцията, че ще бъде върнато мястото. Тъй като то е раздадено на част от съседите”, твърди Събка Николова.


По случая има отговори от няколко институции, включително становище на прокуратурата, че съдебното решение трябва да се изпълни.
Събка обаче е категорична: „Съдът е този, който заставя кмета и затова получихме второ съдебно решение. Във второто съдебно решение пише – съдът задължава кмета на Община Бяла да възстанови 816 кв.м. Но те не са възстановени поради желанието на кмета, така да го кажа, в кавички”.


Наскоро жената разбира, че Общината има нова кадастрална карта. Оказало се, че в нея имотът изобщо липсва. Но Общината й начислява данък на стойност над 200 лева.


Потърсихме отговори и от Общината. Оказва се, че кметът Атанас Трендафилов го няма, няма го и юристът. Откриваме обаче шефа на дирекция „Устройство на територията“ – Йоло Йолов. „Юристите казаха, че те нямат нищо, защото те са си обезщетени и нямат право да претендират”, твърди Йолов.


От Общината обясняват, че търсят данък за имота, защото преди време бил заявен от собствениците. Съгласяват се да не търсят данъка, но не искат да прочетат съдебните решения, които оказва се дори не са обжалвани.


Оставихме в Общината координати с молба кметът Атанас Трендафилов да отговори защо съдебните решения не са изпълнени.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Искра Урумова