Сумата е непосилна за страната ни и ще се търси рефинансиране

„България трябва да върне 400 милиона лева до май по кредит, изтеглен за първоначални дейности по проекта "Белене". Това съобщи в "Здравей, България" енергийният министър Делян Добрев.

Сумата е непосилна за страната ни и правителството ще търси възможности за рефинансиране.

По-късно днес парламентарната анкетна комисия, която проверява проекта "Белене", ще се запознае с документи, които според управляващите показват, че още през 2008 и 2009 година е било ясно, че строителството на новата централа ще струва около 10 милиарда евро.

„Оказа се, че тези засекретени писма са с много интересно съдържание”, коментира енергийният министър.

По думите му най-интересното писмо е от 2008 година. То е изпратено от НЕК до тогавашния икономически министър Петър Димитров. С него шефът на НЕК Любомир Велков съобщава, че RWE се ограничава във финансирането на проекта до 10 милиона евро, докато не бъде осигурено пълно финансиране.

„Те категорично не са съгласни да се плаща на „Атомстройекспорт”, защото ще стартират определени дейности по проекта, които после трудно ще бъдат спрени. В същото време НЕК няма възможност да осигури това финансиране, защото вече е теглила заем от 250 милиона евро и повече кредити не може да тегли”, обясни Делян Добрев.

След този тревожен доклад обаче България е платила аванс, с който стартира изработването на оборудването с дълъг цикъл на производство, а стойността му е за повече от 1 милиард лева.

„До май месец трябва да намеря 400 милиона, за да върна заема за „Белене”. Това са отдавна похарчени пари, без да има нищо срещу тях”, заяви Добрев. „Никой няма да ми даде 400 милиона за връщане на заем. Ще рефинансирам този заем, което значи, че ще го отложа за няколко години, но после пак ще трябва да го върнем”, подчерта Добрев.