Увеличава се броят на почиващите у нас от Великобритания, Русия и европейската част на Турция

Със 7% са се увеличили туристите през януари спрямо същия месец на миналата година,  съобщи за NovaNews.bg Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

 

По думите му причината е, че в края на януари миналата година всички пътища са били  затворени, не само в България, но и в съседните страни, а някои от самолетите са били  пренасочвани. „Именно поради тази причина имахме един спад в края на януари – началото на февруари 2012 година, което сега води до това увеличение”, коментира Драганов. Според него тази тенденция ще продължи и през февруари, защото миналата година спадът е бил с около 3%. 

 

Изключително добре са минали и Коледните, и Новогодишните празници. Снежни условия в курортите, независимо от по-топлото време, са добри, като разполагат и с достатъчно оръдия за сняг.

 

От бранша отчитат ръст на туристите от Великобритания. Добри са записванията от Русия – главно на база на това, че много руснаци имат втори дом у нас. Има увеличаване на посещенията от европейската част на Турция. Тенденцията започва преди няколко години.

 

Според Драганов от значение е и това, че Витоша отново пусна ски съоръженията, които бяха затворени през миналата година. „Това доведе до повишаване на посещенията на планината от софиянци, които миналата година са ходили до съседни курорти, за да могат да практикуват ски и сноуборд”, коментира той.

 

От външните пазари има намаляване на туристите от Гърция с около 12%. Това е тенденция, започнала през миналата година, тъй като кризата в страната се отразява негативно.

 

По отношение на българския пазар се наблюдава стабилност. Причините са няколко. Едната е, че комплексите са започнали сезона с много добри програми. В същото време много от българите са намалили разходите си за дневните ски пакети, като купуват карта за половин ден, съобщи експертът.

 

В цените на хотелите също се наблюдава ръст – с около 7%. По Коледа и Нова година поскъпването е било дори със 7.5%. В същото време в средата и края на януари се забелязва понижение на цените. В някои случаи то стига до 25-30%.

 

Очакванията на бранша за зимния туристически сезон са за ръст от 7-7.5% спрямо 2012 година.

 

Автор: Виолета Иванова