Хиляди хора бяха евакуирани

Безпрецедентните проливни валежи, които паднаха през последните дни в Централна Европа, предизвикаха сериозни наводнения в Австрия, Германия и Чехия. Хиляди хора са евакуирани заради тежката обстановка. Най-малко шестима души са загинали, а осем са обявени за изчезнали. Нивото на реките продължава да се покачва.


Наводненията в южните и източни части на Германия достигат рекордни мащаби на фона на  продължаващите вече няколко дни валежи. Положението е особено тежко в Пасау и Розенхайм, а много училища в Бавария остават затворени. 


Тежко е положението и в провинция Саксония, където е обявена тревога. Метеоролозите прогнозират, че дъждовете ще продължат, а в Централна Саксония няколко хиляди души са без електрозахранване.


Речните води продължават да се покачват и в някои части на Австрия, като в много населени места е обявена евакуация. Съобщава се за най-малко един загинал, а двама са изчезнали.


В Чехия бе обявено извънредно положение, което е в сила за почти цялата територия на страната. В 50 чешки града е обявена най-високата степен на тревога.


В Полша наводненията са засегнали предимно югозападната част на страната.