Работата по проекта е временно спряна заради съмнения за нарушения

България може да загуби и трите милиона, с които трябва да бъдат преброени делфините в наши териториални води. Преди дни ви разказахме, че има много съмнения за това дали търгът по тази поръчка е бил нагласен. Фирмата, която е спечелила, е била регистрирана само два дни по-рано. Работата по проекта беше временно спряна. 


В конкурса са участвали и експерти от Българската академия на науките и техни колеги от Дания. Те обясниха пред Нова ТВ, че са отпаднали заради огромна бумащина


Веднага след  подадения сигнал за поръчка "на тъмно" от Агенцията по околната среда реагираха и обясниха пред Нова, че нарушение от тяхна страна няма.
 
 
„Поканен е Институтът по екосистемни изследвания към БАН/ИБЕИ/, само че процедурата е завършила с отказ”, обясни Ваня Григорова от Агенция по околната среда.
 

Ръководителят на проекта Красимира Аврамова обясни, че регистрирането на Обединение „Делфин” два дни преди търга е заради договорка с италианския институт „Тетис”. Те е трябвало да имат представител в България. 
 

„При решението за прекратяване нямаме абсолютни никакви обжалвания, дори и от Вълко Бисерков от БАН”, обясни Красимира Аврамова.
 

От своя страна, доц. Вълко Бисерков обясни пред Нова ТВ, че най-шокиращи са били изискванията за доказване на техническите възможности и експертният капацитет на партньорите им от Дания. С тях са преговаряли близо 6 месеца за проекта. Те обаче не отговарят на  българските изисквания да имат един изпълнен договор, приключил три години преди поръчката. Дадените препоръки също не са достатъчни.
 

„Българската агенция по околна среда не признава референцията на Датската агенция по околна среда и не призна капацитета на групата, която се занимава с морски бозайници, въпреки че изпълнява проекти за 10 млн. евро и това нещо го записа в протокола като основание и отказа да възложи на нас тази поръчка. Щеше да бъде смешно, ако не беше трагично. За тези средства датчаните щяха да донесат апаратура, с която да се обучат български експерти, да направят сателитно проследяване”, обясни доц. Бисерков. 
 

Според него подозрения ще останат, защото не може по такъв начин да се зачерква капацитетът на световни университети.


Повече подробности по темата ще намерите във видеото.

 

Репортер: Тина Ивайлова