Гласуването се очаква следващата седмица

Комисията по външните работи на американския Сенат одобри използването на военна сила срещу Сирия. Десет от членовете гласуваха „за”, а останалите 7 се обявиха „против”. 

 

Гласуването в Сената в подкрепа на президента Барак Обама за операция в арабската държава се очаква следващата седмица.  

 

Гласуваното в Комисията по външните работи предложение позволява употребата на сила в Сирия за 60 дни с възможност за удължаване на срока с още един месец. Документът обаче забранява изпращането на сухопътни части

 

В приетия текст се казва, че Комисията подкрепя промени в настоящия военен баланс на силите в Сирия. Той позволява действия, които ще създадат условия за прекратяване на конфликта и ще доведе до избирането на демократично правителство. 

 

Въпреки гласуването в Комисията, съдбата на искането на президента Обама все още остава неясна, тъй като трябва да получи подкрепа от всички сенатори, а след това да бъде одобрена и в Камарата на представителите. До момента едва 23-ма законодатели са обявили, че ще подкрепят резолюцията. Шестнайсет пък са заявили, че ще се противопоставят, а 61 все още не са решили как да гласуват, твърди телевизия Ей Би Си. Според медията тези цифри вероятно ще се променят в зависимост от формулировките на документа.