Оказва се практика да се искат пари за охрана, както и за листове и консумативи за разпечатване на тестове

За незаконно взимане на пари от децата в училищата в Пловдив ни сигнализираха родители. Наша проверка установи, че масова практика е от родителите да се искат пари за охрана на учебните заведения, както и за листове и консумативи за разпечатване на задължителните тестове. Регионалният инспекторат по образованието започна проверка по скандалния случай.


Майка на две деца, която е и учителка в една от гимназиите в Пловдив, потърси Нова телевизия, за да разкаже за проблема. За да не навреди на децата си и да не бъде уволнена, помоли да не показваме лицето й.


„Всяка година в началото ни събират по 30 лева, които ни се казва, че са за охрана и ние считаме, че това са пари за охрана. Тази година за първи път от вътрешни източници в едно от училищата разбрахме, че охраната се заплаща от бюджета на училището. И ние родителите сме подведени, че сме задължени да заплащаме охрана. Срещу тези пари не ни се издават абсолютно никакви документи. Това го наричам рекет”, разказа жената.


Въпреки че в някои гимназии охраната е назначена на щат към учебното заведение, от учениците пак се искат пари за заплати на бодигардовете.


„Съпругът ми е охрана в училище. Той също е възмутен, защото хората ходят да се карат с него, че те му били платили. Той работи за 320 лева, които не си ги получава редовно. При положение, че общината осигурява пари за охрана на училищата по 600 лева. Парите се прибират от фирмите”, обясни Боряна Шопова, която е майка на ученик.


Във всяко училище сумата за охрана е различна. Варира от 20 до 40 лева.


По думите на ученика Васил Сусанин от децата се събират по 15 лева за един срок или 30 лева за цялата година.


Обяснението на директора Георги Енчев: „Няма 30 лева. По 2 лева горе-долу на месец, по 18 лева за годината. По 2 лева на ученик е за месеца.”


Както той, така и директорите на двете съседни училища казват, че парите в делегираните бюджети не стигат за охрана. Но не те събирали сумите, а училищното настоятелство.


В някои училища събират и по 1 лев от децата за разпечатване на тестовете. От Регионалния инспекторат по образованието заявиха, че това е незаконно.


„Не, от децата не би трябвало да се искат пари, нито от родителите за охрана и за тестове, което е недопустимо и е в разрез със закона и нормативната уредба”, категоричен бе  Димитър Ставрев - старши експерт в РИО на МОН - Пловдив.


Със заповед до всички директори Регионалният инспекторат по образованието ще забрани да се събират пари от децата за дейности, които държавата и общината заплащат.

 

Гледайте повече във видеото.


Репортер:Благой Бекриев